Äppelsafari

Trots att alla bor så nära var det få som hade varit uppe på Rudenstams någon gång och vi var taggade inför äppelsafarin. Dagen till ära hade vi fått med oss ett bra gäng med gäster, 6 stycken härliga tjejer. Vi träffades upp i Rudenstams gårdsbutik där vi kunde shoppa lite äppelmust och div. godsaker innan safarin. Vi provsmakade olika muster, nektar och drycker, ett hett tips är mousserande vita vinbär.

img_4746Vi satte oss på ett släp bakom en traktor och så åkte vi iväg mot alla prydliga rader med olika äppelträd fulla med äpplen. Första anhalten var vid sorten Aroma och vi fick börja med att smaka ett äpple som vi tog från trädet. Det var så krispigt, saftigt och gott, toppar listan på bästa äpplet jag ätit någon gång. Rudenstams har mellan 40-50 tusen äppelträd och plockar 500-600 ton äpplen varje år, för hand!!, och omsätter runt 35 mkr/år. De beskär även alla träd 2-3 gånger/år, också för hand….Själv tycker jag det är jobbigt att beskära de två äppelträden i min egen trädgård. I år har det nog inte undkommit någon att det är ett riktigt bra äppelår vilket förklaras med att det varit bra väder och inte någon frost i blomningen. Blomningen var över på 14 dagar, till skillnad mot 12 veckor förra året, vilket gör att äpplena är väldigt lika storleksmässigt.

När vi var fulla av ny ”äppelkunskap” så avslutades safarin med en fika med tända ljus och filtar i ett tält uppe på en höjd och vi fick smaka gudomligt god äppelkaka, vaniljsås och äppelmust. Supermysigt! Jag tror vi alla vill komma tillbaka till blomningen i vår och sitta på en brant med en fikakorg och blicka ut över ”blomhavet”!

Vi åkte sedan hem till mig för att lyxa med goda pajer, parma och lite annat småplock. Då vi var många gäster så var fokus på att lära känna varandra och berätta vad vi i LC står för och gör. På temat ”Utvecklingar och utmaningar” så handlade 3 min om att övervinna rädslan att misslyckas och våga anta utmaningarna som kommer.

När alla hade gått hem så slogs jag av den där tystnaden och saknaden av alla härliga människor och den glädje som LC ger! Längtar tills nästa LC-möte!

Madelene Dorji Sennehed, LC13 Jönköpingimg_4755