Året då alla i LC5 Malmö ville bli blodgivare!

Året då alla i LC5 Malmö ville bli blodgivare!

Innan jag skulle bli ordförande funderade jag ganska mycket på mitt ordförande år, jag ville lära känna min klubb bättre, ett led i detta är att alla medlemmar, nya som gamla ska hålla ett mini-ego ca 5 minuter var, även en övernattning är inplanerad i vår.

Text: Viveca Klasson, klubbordförande LC5 Malmö

Men framför allt är det mitt engagemang för blodgivning som har satt avtryck. Jag tycker att blodgivning är jätteviktigt – jag har gett blod/plasma sedan 2001. Att ge blod är bland det finaste du kan göra för någon annan medmänniska! Att dela med sig av sig själv och dessutom ta sig den lilla tiden det tar för att utföra det.

Tänk på att en halvtimme av din tid kan rädda en annan människas liv. Detta är välgörenhet som är helt gratis men ändå helt livsavgörande.

Därför har jag gett mitt ordförande år i LC5 Malmö denna överskrift: “Året då alla i LC5 vill bli blodgivare”. Hittills denna termin har vi i vår klubb donerat fem påsar blod och det kommer fler. Jag vet att alla inte kan eller vill donera blod, men kanske har man någon i sin närhet som man kan värva i stället, då tycker vi att man gott och väl har dragit sitt strå till stacken.

Sjukhusen i Sverige behöver hundratals liter blod varje dag för att rädda livet på sjuka och skadade. Det kan gälla människor med cancer, akuta olycksfall och personer som ska genomgå stora operationer.
Blod kan bara ges från människa till människa. Det kan inte tillverkas på konstgjord väg. Blod är dessutom färskvara som kan lagras i sex veckor.

Alla ska kunna få blod när det behövs. I Sverige är bara 4 av 100 personer blodgivare. I LC 5 är hittills 6 av 15 blodgivare och 2 som inte kan donera själva har istället värvat en ny blodgivare.

Jag vet att andra klubbar i distriktet har inspirerats av mitt engagemang och redan börjat donera blod. Anmäl dig du också på http://www.geblod.nu/. Du behövs!

Kram från Viveca