Ärlighet, helt ärligt

Enligt LC-koden innebär ärlighet att vi ska vara sanna och uppriktiga och att vi ska förknippas med hög trovärdighet. Wiktionary låter oss förstå att ärlig är den som håller sig till sanningen eller åtminstone tror sig eller ämnar göra det medan Folkets lexikon bjuder på synonymerna öppen, frank, uppriktig. Visst är det värdefullt att vara sanningsenlig men jag har fastnat för det här med öppenhet.

Har du funderat på vad öppenhet faktiskt är och vad det kan åstadkomma? Öppenhet skapar tillit och samhörighet. Det är så vi bygger och vårdar relationer, som mycket väl kan vara det viktigaste vi har. Därmed inte sagt att man ska vräka ur sig precis allt, helt utan filter. Det handlar om att dela med sig av erfarenheter och känslor till personer som har förtjänat rätten att ta del av dem, och som kan hantera det de får höra. Vilket förstås gör det hela till en ömsesidig och stegvis process – det krävs engagemang från båda håll och det kan ta sin tid.

Att ta del av andra och att själv dela med sig är något av det finaste vi har i Ladies Circle, tycker jag. Alla erfarenheter, tankar och känslor. Allt detta var jag inte beredd på när jag blev invald i LC för tre år sedan men det är gemenskapen som gör att jag är kvar. Låt oss verkligen värna det vi har, låt oss fortsätta att vara mottagliga för andra och generösa med oss själva.

Hjärtliga hälsningar
Karolina Dubowicz

Artikel

 

 

 

 

 

 

Karolina Dubowic blev invald 2012 och är medlem i LC 6 Stockholm.