Charity hjälper Mchukwi Hospital i Tanzania

Charity hjälper Mchukwi Hospital i Tanzania

I maj 2012 åkte jag tillsammans med min familj ut till Tanzania för att återse det projekt som mina föräldrar började arbeta med 1969. Inför denna resa skänkte LC Vetlanda 2000 Kr till Mödravården på Mchukwi Hospital. Jag vill nu på deras vägnar sända er en liten rapport om vad pengarna gick till och tillsammans med dem framföra ett stort TACK till er, men först lite bakgrund….

Text: Jane Mainwaring, genom Annica Knutsson, LC 129 Vetlanda

Som sagt 1969 åkte Bryan och Barbro Mainwaring ut till Tanzania för att bygga upp ett missionssjukhus. Platsen det skulle byggas på låg mitt ute i ingenstans. När de kom dit fanns inget annat än buskar, träd, ris, lera och vilda djur. Här ville man ändå bygga ett sjukhus som skulle vara tillgängligt för kringliggande småbyar, men även för de små öar som låg runtomkring. Från Mchukwi till kusten är det ungefär fem mil.

Man började röja och bygga och så småningom stod så sjukhuset färdigt. Barbro hade då i genomsnitt 200 – 250 patienter om dagen och slet hårt med att kunna hjälpa alla. Många gånger fick Bryan rycka in som sjuksköterska trots sin utbildning som elingenjör.  Barbro fick även med hjälp av böcker och fotogenlampans ljus utföra kejsarsnitt, allt för att rädda liv.
Som ni förstår så var det inte enkelt i början, men med åren har sjukhuset utvecklats och personal har utbildats och anställts. Idag drivs sjukhuset helt av Afrikaner vilket var tanken från allra första början. Mchukwi Hospital är idag Tanzanias 3e bästa sjukhus och man har en av landets bästa kirurg vilket gör att man får patienter skickade till sig ända från de statliga sjukhusen i Huvudstaden.

Man har idag möjlighet att lägga in hundra patienter, men har från staten bara fått tillstånd till femtiofem. Så klart ett problem när behovet är så mycket större, men de hoppas få fullt tillstånd i framtiden.
Men på mottagningen behandlar man många fler och väntrummet är ofta fullt av patienter.
Personalstyrkan är på sjuttiofem personer inkl administration och vaktmästeri etc.
Mchukwi har två läkare varav en är Kirurg och två Barnmorskor. Man har även en buss som en gång i veckan åker runt i byarna och hämtar upp patienter. De har operationssal, röntgen, labb, apotek, vårdavdelningar varav en isolering för bl a TBC-patienter. De har även en speciell vårdavdelning för barn.

Förlossnings- och BB-avdelningen har tolv bäddar och är för det mesta full. Vi hann bara landa på stället så kom den första lilla bebisen till världen och snart var nästa förlossning igång, en häftig upplevelse att få vara med om, men tacksam över att själv ha fått föda mina barn i Sverige.
Många timmar spenderades på BB och förlossningsavdelningen för min och Barbros del. Många barn kom till världen under de fyra dagar vi var där, varav några kom till världen med kejsarsnitt.
Där fick vi andas med patienten, peppa patienten, gå med patienten och glädjas med henne, men framför allt glädjas över att få välkomna ett nytt litet knyte till världen. Tyvärr fick vi också höra de fruktansvärda skriken av djup sorg som man aldrig själv som förälder vill vara med om……

Så vad hände då med era pengar?

Samma dag som vi anlände lämnade jag personligen över ca 500 000 Tanzania Shilling, önskar att ni alla fick vara med och se den lycka och glädjetårar som jag fick se. Vad vi inte visste var att det just då var i princip tomt i alla medicinförråd. Man kämpade för att få det lilla som fanns kvar att räcka till alla.
LC:s pengar gick oavkortat till att fylla upp mödravårdens medicinförråd vilket även innebar epiduraler till kejsarsnitt. Samma eftermiddag åkte de till huvudstaden (en tre timmars resa enkel väg) och handlade mediciner, apoteksbolaget höll precis på att flytta sitt lager vilket innebar att många av medicinerna var rabatterade så era pengar räckte längre än vad vi någonsin kunnat hoppas på, vilken lycka!  Att få ihop pengar till mediciner är deras stora huvudvärk eftersom det dessutom är så att alla patienter inte har råd att betala för sig…..men på Mchukwi Hospital säger man inte nej till patienter i nöd så de lever i tron att med Guds hjälp löser det sig….och bevisligen så gör det ju det!
Stort, stort Tack för er gåva och känner ni för att göra en insats igen så hjälper jag gärna er med det, behoven dom finns och patienterna blir tyvärr inte färre…
Jag skulle kunna berätta mycket mer om vistelsen på Mchukwi Hospital, men jag hoppas att ni har förstått att er insats gjorde stor nytta och skulle ni någongång i livet få möjlighet att besöka Tanzania, missa då inte denna underbara plats som vuxit från att vara ingenting till att bli någonting stort.