En helg med mys och avkoppling

En helg med mys och avkoppling

En kall lördagsmorgon sista helgen i november samlades nio glad och förväntansfulla tjejer ur LC 155 Hjo Guldkroken. I bilarna kom diverse ledtrådar på vart vi var på väg. Många olika förslag dök upp men ingen kom på namnet till vårt första stopp som var Julmässan på Dagsnäs slott mellan Falköping och Skara.

Text: Alexandra Hullberg, LC 155 Hjo Guldkroken

Här var julstämningen på topp och flera passade på att handla diverse juligt. Efter lunchen bar det av igen och även om inte GPS och chaufförer var helt eniga så kom vi till slut fram till Horshaga som ligger utanför Vedum http://www.islandshastarvedum.se/ En charmig gård som drivs av Palle och Monica som verkligen tog hand om oss. Gården med turridning har paret drivit i 15 år. Gården har fyra olika stugor till uthyrning och man väljer själv om man vill laga egen mat eller göra som oss, äta i restaurangen, Restaurang Reykjavík. Det är svårt att beskriva denna restaurang – det är som en pubdel med ”bås” och utanför denna en inglasad veranda med en kamin som värmde gott så här i november kylan.

 

När vi hade anlänt gjorde vi en snabb inackordering i stugorna och därefter följde genomgång inför turridning på islandshästar till en dels förskräckelse. Men efter lite träning i paddocken bar det av ut på grusvägar och därefter in i skogen – vi visste inte ens att det fanns skog på Varaslätten.

För oss som har ridit innan så var alla man hade lärt sig innan bara att glömma, på islandshästar ska man rida nära varandra, i paddocken skulle man gena i hörnen och vi töltade på uppfartsvägen fram till stallet… Tölt var fantastisk härligt att uppleva, framförallt för oss som hade hästar som i slutet istället travade så kände vi STOR skillnad…

 

 

Skymningen kommer ju snabbt såhär i november tider och vi svidade om till badkläder och hoppade i spatunnan. På kvällen bjöds vi på en jättegod tre rätters måltid av Monica och Palle, speciellt desserten var superb! Många ämnen hanns med och även en vända sällskapsspel för några.

Dagen efter inleddes med frukostbuffé och därefter lämnade vi gården och styrde bilarna mot Vedum City! På Vio Ljusfabrik mötte Inger upp oss och vi fick en rundvandring i fabriken. En ljusfabrik som firar 50 år i år. Företaget startades av två bröder i en lokal i Tengene och när de med tiden vuxit ur sin lokal så tog de över en lokal från Vedum kök 1980 där de än idag bedriver sin verksamhet. Att tillverka ljus är verkligen ett hantverk som kräver noggrannhet och tålamod. På Vio tillverkar man både paraffin ljus samt stearin ljus.

Stearinljusen måste gjutas i formar medan paraffinljusen stöps eller pressas i en stor press. Vio tillverkar Sveriges största urval av levande ljus till alla möjliga kunder. Många små kunder men även större kunder finns i deras register.

 

Påskljuset till kyrkan väger 3,5kg och är det största ljuset som görs, det är ett starinljus. Ibland får de även udda beställningar som här små ljus till en lucia. Många ljus färgar de och det går att få ljusen i 60 olika färger. Vi fick testa att doppa vilket som inte var det enklaste;)

En riktigt härlig helg med många element, och tid till att umgås!

LC tar inte tid, LC ger tid!