Ett MUsigt möte

Ett MUsigt möte

näsjö

I slutet av april besökte 10 glada medlemmar ur LC 78 Nässjö en gård som heter Sunnerby Södergård som ingår i en sammanslutning av fyra andra gårdar som tillsammans kallar sig “Smålands EKO kött, från fem gårdar”. En familjegård som bedrivs av mor och hennes två söner (m. familj). De bedriver jord och skogsbruk och har totalt 300 kött-kor eko/kravmärkt.

Vi fick en rundvandring på gården där bonden (en av sönerna) berättade hur det är att jobba på gården.
Han förklarade skillnader på olika foder och hur kvigor och tjurar separeras annars finns risk att tjurarna slutar äta och bara fokuserar på tjejerna.

Nässjö Vidare berättade han kring hur kossorna vägs regelbundet för att försäkra tillväxten och vad man måste tänka på för att få kalla sig en EKO-gård. Vi fick gå in och kela med de små kalvarna och kvällen avslutades i en av deras gäststugor beläget precis vid vattnet med utsikt från stora panoramafönster där möte hölls och vi serverades god mat.

Att vi besökte en bondgård tror jag många av medlemmarna uppskattade, även om vissa var något avvaktande gentemot dessa stora kreatur. Många av oss är stadsbor och att få chansen att komma ut och se vilket slit som ligger bakom köttbiten på grillen är viktigt. Vidare tror jag  att EKO-kött blir alltmer populärt och att få en uppfattning kring vad man betalar extra för i butiken är bara nyttigt.

I det stora hela var detta en eftermiddag/kväll av naturnära avslappning, att få komma utanför 50-skyltarna och vandra runt i “friska” luften (med reservation för viss gödsel- doft) och kela med de söta djuren. Underbart, rekommenderar starkt andra LC-klubbar att se över vilka gårdar som finns i närheten av resp. stad, oftast är bönderna väldigt öppna för att faktiskt vissa sin skapelse och berätta om sitt intresse.

/Renée Löwhagen, LC 78 Nässjö