Fem anledningar att åka på ett LCI-möte – rapport från Kapstaden

Vi fick äran att skriva vår reseberättelse om själva mötet, den egentliga huvudpunkten under en LCI-konferens. Med en direktimporterad flaska vitt från Stellenbosch och en jättekaka från hotellet i Kapstaden tog vi oss an denna delikata uppgift. Här kommer vår toppfemlista över varför man ska åka på ett LCI-möte.

1. Öva på nationalsånger
Mötet inleds väldigt pampigt med ett flertal nationalsånger. Man får höra värdlandets nationalsång samt LCI-ordförandens, föregående LCI-ordförandens och nästa års LCI-ordförandes hemlands nationalsång. Det innebar att vi i år fick höra Sydafrika, Botswana, Sydafrika igen och Danmark. Så nästa år har du möjlighet att öva på “Der er et yndigt land” då Danmark både är värdland för konferensen och hemland för LCI-ordförande Gry Haugen.

2. Effektiva omröstningar och långa presentationerlc48-lci-2016-bild-1
Efter inledande formalia som hör ett möte till, kom man så småningom in på själva beslutspunkterna. Ur ett deltagarperspektiv så är det ett väldigt fiffigt upplägg på omröstningarna då alla beslutspunkter har diskuterats grundligt under ett möte för alla delegater dagen innan. Omröstningarna går därför undan i rask takt. Delegaterna är RO och FRO, så Sverige representerades av Anne Aspenberg och Jenny Hultman. 

Detta innebär dock inte att mötet som helhet blir väldigt kort. Det är väldigt många punkter som ska gås igenom, det är många powerpointpresentationer över året som gått som ska visas och en rejäl kaffepaus måste också hinnas med förstås. Det gjorde att mötet detta år detta tog sex timmar, en timme mer än schemat utlovat.

3. Veta mer om det internationella välgörenhetsprojektet
Då det internationella välgörenhetsprojektet inte är så synligt i Sverige, om man själv inte aktivt letar upp information, är det väldigt intressant att få veta vad det innebär och vad som händer. Det aktuella välgörenhetsprojektet just nu är Little Big help och den danska klubben som driver projektet gav en presentation. Under året har vi tillsammans samlat in ca 50 000 euro till projektet. Det var härligt att se vilken glädje pengarna har gett utsatta flickor i Indien!

4. Hattinspirationlc48-lci-2016-bild-2
Även på internationell nivå är det obligatoriskt med hatt under mötet. Här är snyggaste hatten även en punkt på dagordningen. En, av presidenten utsedd, enväldig domare korar vinnaren. Det finns stora möjligheter till att få inspiration till nästa riksmöte. 

5. Sist men inte minst, LC på internationell nivå
Men det mest fantastiska och givande med mötet är att man får se och uppleva ytterligare en dimension inom LC. Man blir medveten om vilka det är som sitter i den internationella styrelsen och vilket arbete de lägger ner. Man blir även medveten om hur många LC-länder det finns, ca 40 stycken (beroende på hur man räknar), och hur många medlemmar vi är i vår härliga organisation, drygt 13 000. Av alla dessa medlemmar var det Sverige som hade flest deltagare på årets möte, vilket innebar att våra delegater fick motta Attendance Trophy. Det gör vi om nästa år, eller hur?

lc48-lci-2016-bild-3

LCI:s huvudstyrelse

lc48-lci-2016-bild-4

Nästa år hålls LCI i Sönderborg i Danmark och anmälan öppnar 26 september.

Anna Burholm och Louise Aspenberg, LC48 Stockholm Bromma