Fröjafest i Tidaholm

froja2Vad är Tidaholm känt för? Eddie Meduza, raggare, tändstickor..hmmm.. tankarna var många när vi i LC113 Tidaholm satte oss för att börja planera höstens fest för bästa distrikt 10, Fröja. Så plötsligt slog det oss, Tidaholmsanstalten och så var temat för kvällen satt. Ett gediget sökande på Kriminalvårdens hemsida, strecktittande av Orange is the new Black och ett möte med föreläsning av en RT-broder som arbetat på anstalten ingick alla i förberedelserna för att kunna arrangera en så lyckad fest som möjligt.

Inbjudan gick ut till samtliga i distriktet i form av ett domstolsbeslut där de dömts att sona sina brott hos oss i Tidaholm. Dryga hälften av distriktets medlemmar kände sig tillräckligt skyldiga för att infinna sig till mottagningsavdelningen under festkvällen. Efter inskrivning väntade mugshot, handling i fängelsekiosken och anpassning till fängelsemiljön i en tatueringshörna.

froja1Internerna delades upp i sex olika fängelseblock innan förflyttning skedde till nästa del av festen, studier. Martin som arbetar för vårt charity projekt LoveNepal höll en mycket gripande föreläsning för oss om hur extremt utsatta flickorna de möter är. Hur de redan från 3 års ålder får höra att deras kroppar kommer en dag säljas för att bidra till familjens försörjning. Martin avslutade med att säga att det finns hopp för dessa flickor och genom bl.a. vår tid och våra bidrag kan fler flickor få hoppet tillbaka.froja4

På fängelser idag serveras mer än vatten och bröd så efter en förrätt bestående av just det väntade en buffé av god mat. Fyllda med ny energi flyttades åter igen internerna, nu för att delta i arbete. Arbetet bestod av att lösa uppdrag i form av att slå i spik, skala äpplen och bygga torn med hjälp av de saker de tidigare handlat i fängelsekiosken. Det bjöds på diverse kreativa lösningar, mycket kämparglöd och goa skratt.

froja3

Alla belönades för sitt arbete med kaffe och kaka. I samband med detta delades priser ut från det stora prisbordet som företagen i och runt Tidaholm så generöst sponsrat med till förmån för LoveNepal. Tillsammans samlade vi under kvällen in 8830 kr som oavkortat går till LoveNepal.

Vår DO Sandra tände vänskapens ljus och vi fick lyssna till Kerstin då hon talade om olika sorters fängelsetatueringar. När hon började tala om vad A.C.A.B. (All Cops Are Bastards) står för fick vi fångvaktare gripa in och kvällen övergick i fest.

Efter midnatt hade alla interner avtjänat sina straff och släpps fria för återanpassning till samhället. Tidaholm är återigen känt för att vi kan arrangera lyckade fester, även om vi alla vet att det är gästen eller i det här fallet internen som gör festen.

LC113 Tidaholm genom Sara Ekström