Grönland

Grönland

Så står jag på den grönländska inlandsisen och tittar ut över snövidderna: fantastiskt vackert, helt vitt överallt. Inlandsisen är väldigt, väldigt stor och ändå har den minskat rejält de senaste hundra åren. Inlandsisen är 400 000 år gammal och rör sig i snitt 48 meter/dygn ner mot havet där jättestora isbitar lossnar och trillar ner i havet. De riktigt stora isbitarna landar på havets botten 250 meter ner och sticker upp som mäktiga isberg en hundra meter upp i luften. De andra mindre isbergsrackarna seglar iväg på äventyr.

DSC_0357

Jag har varit på Danmarks landsmöte i den grönländska huvudstaden Nuuk och är nu på post tour tillsammans med 35 glada danskar och svenskar. Vi får jättefina dagar med idel solsken tillsammans i staden Ilulissat. På dagarna upplever vi härliga äventyr som att åka hundspann, åka båt bland isbergen i midnattssolen och ta en helikoptertur över isfjorden. På eftermiddagarna samlas vi på det fina hotellet i Ilulissat och njuter av vårsolen, den vackra utsikten och javisst, en grönländsk öl till det.

DSC_0367

Ilulissat är en mycket vacker stad där det bor 4 600 människor och 2 500 slädhundar. När vi kom fram till hundslädstället möttes vi av tvåhundra skällande hundar. Det var så man blev spak. Efter en kort instruktion i hur man åker hundsläde satt jag med danska Merethe och hundslädeföraren på släden och swishade i väg bakom 12 gläfsande och springande hundar. Vi åkte ut bland bergen över snö och sten och grus, det gick lika bra oavsett underlag. Vi hade fantastisk utsikt över bergen och havet med flytande isberg. Solen sken och det var bara att luta sig bakåt och njuta av livet.

DSC_0432

En kväll åkte vi ut med en fiskebåt för att åka runt bland magnifika ljusblå isberg, som senare färgades rosa av midnattssolens strålar. Kaptenen gillade att köra bland isflaken, forcera dem att flytta på sig så att båten tog sig fram.

Efter en vecka lämnar jag Grönland och jag tar med mig fantastiska naturupplevelser och nya LC-bekantskaper, både svenska och danska.
Så himla härligt!

Charlotte Melbacke Rosén, LC 43