Har du köpt någon majblomma i år?

Nu har majblommorna börjat florera igen. Den där tiden varje år som kommer som ett relativt självklart vårtecken är här. Dekaler, kransar, pins och blommor säljs lite var stans. De allra flesta försäljarna är barn och det är just för dem som majblomman vill hjälpa med sin verksamhet. Har du någon gång funderat på varför vi köper den färgglada blomman?

Pengarna som Majblomman samlar in går direkt till barnen på den ort där just du köper din Majblomma. Pengarna är till för att alla barn ska kunna delta i gemenskapen. Det kan vara en cykel, kläder, fotbollsskor, en inträdesbiljett till ett sommarland – ett semesterminne, en sommarlovsglass och kring jul går de väldigt ofta till en julklapp och framförallt mat.

För att få bidrag ska en detaljerad ansökan fyllas i, alla inkomster ska uppges och frågor om familjeförhållanden ska besvaras. Majblommeföreningen arbetar för barn på många fronter och deras kärnfrågor är barnfattigdom, barns rätt till glasögon, barns rätt till ett bra sommarlov och barns rätt till en avgiftsfri skola.

Bild5Majblomman delar varje år ut en miljon kronor till stöd för samhällveteskaplig, pedagogisk och medicinsk forskning om barn i Sverige.

Så det är inte bara en blomma. Det är varje barns blomma och den kan skänka lycka till så många barn som lever under ansträngda förhållanden i Sverige. En blomma som kan bli ett par glasögon på ett barn så att det lättare kan följa med på lektionerna. En blomma som kan bli vinterkläder på ett barn som fryser. En blomma som förvandlas till kamrater och gemenskap för ett barn som tidigare bara tittat på då de andra cyklat runt i kvarteret.

Vi i LC52Borlänge blev lite extra tagna det förra verksamhetsåret, 2014/2015, då vi hade Majblomman som lokalt Charityprojekt. Birgitta Bergström, 2015 års ordförande för Majblommeföreningen i Borlänge, kom till oss och berättade om sitt arbete, vilket engagemang! Hon läste alla ansökningar och träffar ofta barnen och föräldrarna. Hon letar reda på prisvärda alternativ för att fler barn ska kunna få bidrag, hon kan till och med följa med till butiken. En sann eldsjäl!

Vi blev så inspirerade att vi valde att även i år, 2015/2016, ha Majblomman som vårt lokala Charityprojekt. Varför fastnade vi för just Majblomman? Jo, för att den är precis det den utger sig för att vara – Varje barns blomma och de jobbar hårt för att varje krona ska användas rätt.

Bild6

Stöd Majblommeföreningen genom att köpa en majblomma, sätt in ett bidrag på Plusgiro: 90 1907-6 eller Bankgiro: 470-0605. Läs mer på www.majblomman.se

Vi ses där ute! // Li Strid Engvall, LC52 Borlänge