Riksordförande har ordet

Hösten är här och LC-året är i full gång

Nu går det inte att bortse från det längre, hösten här! För mig som arbetar inom lantbrukssektorn brukar en lite vemodig känsla göra sig påmind när skörden närmar sig slutet och de vajande sädesfälten ersätts av stubbåkrar. Då känns det att sommaren går mot höst och i år tror jag bestämt att det har gått lite snabbare än vanligt. Kanske upplever jag det så för att en av de mest intensiva perioderna på mitt jobb den här gången har sammanfallit med planeringen och uppstarten av ett nytt LC-år. För mig är just det här året lite extra spännande eftersom jag får vara med och leda verksamheten tillsammans med en ny huvudstyrelse.

Att vi går mot höst betyder också att LC har börjat träffas igen efter sommaruppehållet. Detta vittnar inte minst alla härliga bilder från upptaktsmöten med kräftskivor och en och annan surströmmingsfest om, som vi kan se på LC Sveriges Facebook-sida. Ja, LC-året är i full gång nu men huvudstyrelsens arbete började redan vid halvårskiftet (ja, egentligen ännu tidigare) även om vi inte träffades fysiskt förrän vid det första huvudstyrelsemötet i början av augusti. Där fick våra nya distriktsordförande bland annat sätta sig på skolbänken för att drillas inför att vara distriktens representanter i huvudstyrelsen. Deras kanske allra viktigaste roll är ju att fungera som en länk mellan huvudstyrelsen och klubbarna och förmedla information och kunskap i bägge riktningar.

Vi har också genomfört årets klubbordförandemöte (KOM) – en kickoff för alla klubbordförande, fylld med information, gästföreläsare och gruppdiskussioner, varvat med festliga inslag. Det blev ett par intensiva dagar med mycket arbete men också mycket roligheter och nätverkande. Jag hoppas att alla som var med på Örenäs känner sig väl rustade nu för ordföranderollen och att vi har skickat med både inspiration och nya idéer i bagaget!

Efter KOM-helgen var det i princip bara att åka hem och packa om inför LCI-konferensen i Lusaka. FRO Malin och jag var delegater för LCS tillsammans med VRO Therese S. LC Sverige var som vanligt väl representerat; av totalt 300 deltagare fanns 30 svenska eLCor och PM:are på plats i Zambia. Dessutom var ett antal män och barn med och förstärkte den svenska truppen. Ni kommer att kunna läsa flera rapporter från detta möte på hemsidan inom kort, så jag nöjer mig med att konstatera att det var en fantastisk upplevelse som har gett minnen för livet och utökat vänkretsen rejält.

Fotograf: Precious Mwate Jada Chikuni

Årets mål…
Vi har en handfull mål som vi kommer att ha med oss under året. Det första handlar om medlemsantalet som äntligen börjat öka igen efter några år av nedåtgående siffror. Vi vill gärna förbättra den positiva trenden och växa ytterligare. Nu i höst kommer vi att köra en helt ny rekryteringskampanj med fokus på klubbar som behöver lite extra hjälp att hitta nya medlemmar. Marketing manager Elisabet släpper snart en folder med orter och kontaktinformation till aktuella klubbar – håll ögonen öppna och hjälp oss att bli fler! Läser du detta och är intresserad av LC? Kontakta oss på info@ladiescircle.se.

Vårt andra mål handlar om charity. Vi är duktiga på välgörenhetsarbete inom LC Sverige men för att nå målen för vårt nationella projekt SKR (Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund) behöver vi lägga på ett extra kol. Vid LCI-mötet i Lusaka valdes dessutom ett nytt internationellt projekt som går ut på att hjälpa barn som lever på gator och en speciell “soptipp” i Kambodja att få en bättre framtid (eller faktiskt att överhuvudtaget få en framtid!). Förutom att samla in pengar kan vi stödja dessa båda projekt genom att köpa årets RO- och LCI-pins, där överskottet går till SKR respektive det internationella projektet. Båda dessa pins finns hos er distriktsordförande och i LC-shop.

Det sista målet jag vill “puffa för” här är vår nya sportsatsning. Många av LCS medlemmar deltar i idrottsevenemang av olika slag, på egen hand men också tillsammans med kompisarna i LC-klubben. Att sporta ihop med andra och göra det i LCs namn är inte bara roligt, det breddar också vår verksamhet och kan bidra till att fler eLCor gör något bra tillsammans. För att samordna sportrelaterade aktiviteter och även koppla dem till charity och marknadsföring av LC, har vi utsett Annica Ryman i LC 88 Gislaved till “Sport-Ess”. Annica har en mängd förslag på aktiviteter och det ska bli spännande att se vad som kommer att hända under året. För egen del hoppas jag att det här ska sporra (läs tvinga…) mig att börja motionera. Det går ju inte an att ligga på sofflocket som RO, eller hur?

Övriga mål handlar om information och kommunikation samt annonsering och det kommer vi att återkomma till på olika sätt framöver. En sammanställning över årets mål finns i Handboken och i dokumentationen från KOM.

… och motto
Som tradition har vi ett eget motto för varje år. Jag tycker att LCs motto Friendship and Service är en perfekt sammanfattning av vad LC är, det kan knappast bli bättre än så. Att hitta ett bra motto för året var inte så lätt, men slutligen bestämde jag mig för ett som kändes helt rätt: Tillsammans gör vi skillnad!

Att arbeta tillsammans är jätteviktigt för mig, ensamma kommer vi kanske inte så långt men tillsammans kan vi åstadkomma mycket. Mottot är också valt med årets mål i åtanke. För att kunna nå vart och ett av dem är det nödvändigt att just arbeta tillsammans. Vi pratar också ofta om vikten av att göra skillnad, men vad innebär det egentligen? Som eLCor har vi möjlighet att göra rejäl skillnad för andra genom det charityarbete som är en central del av vad LC står för, och det är som sagt något vi kommer att trycka lite extra på under året. Men mottot kan också ses ur ett annat perspektiv: För många av oss är det LC och vänskapen som ger styrka och kan göra skillnad.

Det finns säkert många fler aspekter på hur vi kan göra skillnad och jag hoppas att ni tar en liten stund på något klubbmöte och funderar över årets motto och vad det innebär för er. Ta också upp målen hemma i era klubbar och se vad ni kan göra för att bidra till att vi uppfyller dem.

Slutligen vill jag passa på att önska alla ett riktigt bra LC-år, även om vi har kommit in en liten bit på terminen nu. Låt oss göra skillnad tillsammas, både för andra och för varandra! J

Kram Therese