Kändisspaning och charity – häng med!

Med en storslagen utsikt och med helt nybyggda sviter tar en av Hälsinglands pärlor emot.
Årets första möte för Ladies Circle Bollnäs bjuder på både lokal historia, charitydiskussioner och, faktiskt, lite kändisspaning. Häng med!

Stranden i Orbaden brukar kallas Hälsinglands riviera och är välbesökt under varma sommardagar. Sedan 2008 äger Helene Åkerström Hartman större delen av de byggnader som är hotell, spa och restaurang. Efter att ha jobbat i hotellbranschen på annat håll i flera år bestämde hon sig för att flytta hem till Hälsingland. Sedan dess har anläggningen ständigt utvecklats. Men att driva en hotellanläggning på en mindre ort som Orbaden är en utmaning och Helene Åkerström Hartman insåg för ett par år sedan att det var att gasa fullt som gällde.
Hösten 2016 stod flera nya sviter klara tillsammans med en ny konferens- och festlokal.
Sviterna har alla ett tema och de fem mest exklusiva har inretts av olika kändisar med hälsingeanknytning.
Helene Åkerström Hartman tar oss med på en guidad tur i sviterna och berättar hur skådespelaren Peter Stormare rest med bland annat kakel och duschblandare från USA till lilla Orbaden för att få sin svit precis som han vill ha den. I nästa svit har idrottaren Carolina Klüft låtit rama in en OS-fackla och i sviten som inretts av modellen Victoria Silvstedt finns en av hennes klänningar som en inredningsdetalj.
I en av juniorsviterna, som fått namnet The Rainbow, finns konst av Gerda Wegener. Gerda Wegener var gift med landskapsmålaren Einar Wegener som identifierade sig som transkvinnan Lili Elbe. I Gerda Wegeners konst kunde Lili leva ut sin kvinnliga identitet och blev sedan den första personen i världen som genomgick en könskorrigering. För varje bokad natt i The Rainbow doneras en summa till något projekt för mänskliga rättigheter och allas lika värde. Liksom det för varje bokad natt i juniorsviten Arvet skänks en summa till projekt för bevarande av kultur och natur i Hälsingland och för varje bokad natt i sviten Afrika skänks en summa till en organisation i Kenya som arbetar för lejonens överlevnad.
Att hjälpa andra är lika självklart för Helene Åkerström Hartman som det är för Ladies Circle. Och precis som vi eLCor lägger ner själ och hjärta i vår organisation gör Helene Åkerström Hartman det i de projekt hon driver.
Att investera omkring 30 miljoner kronor i en spa-, hotell- och konferensanläggning i Hälsingland är inget lätt beslut, men för Helene Åkerström Hartman kändes det som den rätta vägen framåt. Att höra henne berätta om sina drömmar och visioner är otroligt inspirerande. Helene Åkerström Hartman är en driven entreprenör med en stor vilja att utveckla turismen i Hälsingland och skapa arbetstillfällen, men hon brinner också för att göra skillnad för fler och kopplingen mellan verksamheten och välgörenhet är viktig för henne.
Och visst känns det bra som eLCa att tänka att Orbaden Konferens och spa ger sina gäster en möjlighet att kombinera en stunds lyx med att samtidigt bidra till något bra.

Sofia Rohlin, ordförande LC 92 Bollnäs