Kapstaden – en kontrasternas stad

kapstaden-vy1Efter fyra dagar på Safari lämnar vi smått euforiska Pilanesberg utanför Johannesburg där vi fått uppleva mer än vi någonsin förväntat oss. Förnöjsamt flyger vi mot Kapstaden. Från att ha tillbringat dagarna på dammiga vägar med sandig karg natur, riktigt nära vilda djur slås vi av den stora staden och det frodiga landskapet vi ser genom fönstren på flygplanet. Gröna fält, ett blått hav med skummande vågor mot vita stränder, klippiga berg och stadens siluett – så vackert!

kapstaden-vy2

Men utöver de slående scenerna känns Kapstaden väldigt bekant, som vilken storstad som helst i västvärlden. Vart tog Afrika vägen? Vi tar oss lätt genom flygplatsen och vidare med taxi till det fina hotellet som är beläget i ett av de högsta husen i city. Utsikten över staden, Taffelberget och havet ser vi även därifrån och bäst genom glasen i den utvändiga hissen.

kapstaden-vy4

När vi dagen efter vår ankomst besöker ett flertal kåkstäder blir de stora skillnaderna, främst mellan rik och fattig i Sydafrika mycket påtaglig. Till och med mellan olika kåkstäder är olikheterna tydliga; Mellan de svarta, färgade och asiatiska områdena. Det är svårt att ta in att en hel familj bor i ett plåtskjul helt utan moderna faciliteter på några kvadratmeter när vi samma morgon har lämnat våra spatiösa hotellrum.

district-six district-six2I samband med denna tur passerar vi det gröna området i District Six alldeles nedanför Taffelberget och vår guide tar oss till ett lokalt museum som berättar en del av Sydafrikas otäcka historia – detta hela bostadsområde, då bebott av svarta, revs 1966 till förmån för de vita, som dock än idag inte bebor särskilt stor del av det. Enligt en lag fick de svarta avstå sina hem.

skylt-white-personseuropeans-only

En annan lag under Apartheid, som ju gick ut på att segregera människor, var att alla svarta var tvungna att alltid bära med sig sina id-kort och deras rörelsefrihet var starkt begränsad. När vi någon dag senare fritt strosar omkring i Waterfront nere i hamnen, ett shoppingområde med många restauranger känner vi oss helt trygga. Vi har dock blivit rekommenderade att inte röra oss ute under kvällstid och tar oss då fram via taxi eller hotellets minibuss.

En som kämpade hårt mot Aphartheid och blev fängslad under 27 år var Nelson Mandela. Vi besöker Robben Island, ser de små fängelsecellerna inklusive hans och rummen där de torterades. Vi guidas av en före detta intern som med inlevelse berättar historien. Hans viktiga budskap tar vi med oss; Att förlåta, och förlåta igen. Den skrämmande insikten är att detta inte hänt för särskilt länge sedan och även att stora skillnader ännu finns.

Vårt besök i Sydafrika och Kapstaden lever upp till LCs målsättning; Vi har vidgat vår intressesfär, ökat vår förståelse för andra människors åsikter och levnadsvillkor, samt medverkat till internationell förståelse och vänskap.

Sara Cederqvist och Jannie Strömberg, LC81 Sundsvall