Krokimålning hos LC 56 Enköping

Krokimålning hos LC 56 Enköping

Behöver man kunna teckna för att teckna kroki? Nej, absolut inte! Känns det konstigt att teckna en naken kropp eller kanske ansträngt? En del människor skulle nog svara ”kanske” eller ”ja” på frågan, men för de allra flesta är nog svaret ”nej” när man väl har provat. Krokiteckning är en av konstutbildningens mest centrala moment och går ut på att genom olika långa poseringar av en naken modell finna och avbilda kroppens linjer och proportioner. Kroki betyder just ”skiss” eller ”snabb teckning” och det viktigaste i krokiteckning är att inte avbilda varje detalj korrekt utan att tolka det varje person själv ser. Att vara kreativa i höstmörkret kändes helt rätt och passade bra in i vårt terminsprogram. Vi passade på att bjuda in vår kompisklubb, LC 34 Södertälje samt vårt DO, Nina Lindbom ifrån Eskilstuna till kvällens möte och vi samlades en oktoberkväll i Enköping.

Men hur får man tag på en krokimodell, ett mycket viktigt inslag vid krokimålning? Efter en hel del informationssökning och letande fick vi kontakt med Konstmodellernas Yrkesorganisation, KYO och modellen Hans. Hans har många strängar på sin kreativa lyra; skådespelare, musiker, fotograf och nakenmodell för krokimålning, skulptörer och konstskolor. Lite pirrigt var det i lokalen när 25 tjejer tågade in och satte sig i cirkel runt modellen, som i sin tur tog av kläderna och för att börja inta sina olika positioner.

krocki

Vid kroki använder man i regel kol eller mjuka blyertspennor för att teckna sin bild. Det handlar om att snabbt finna kroppens proportioner och identifiera position, kroppsdelarnas placering och perspektivet i bilden. Poseringarna varierar i längd från 3-ca15 minuter och syftet är att träna sitt öga för att snabbt kunna gestalta det man ser. Samtliga deltagare kämpade tappert under sessionen och visade stora talanger, koncentration och genererade en hel del skratt!

Hans hade turen att som ensam man få äta middag med 25 glada LC-tjejer. Han hälsar att han sällan varit med om trevligare sällskap på ett arbete och skickade hälsningen att ”LC var riktigt pro” och att alla skulle behöva ett sådant härligt nätverk.

Kvällen fortsatte med möte, ett lotteri till förmån för Tjejjouren Gertrud i Enköping där förstapris var en vinkyl, samt 3-minuter. Kvällens 3-minuter hölls av Enköpings Anna-Karin Wagner och handlade om en resa till Champagne-distriktet.