Kulturskillnader, sevärdheter och nya vänner

Planeringen började redan i mars, med en härlig Messenger-dialog med Anna Paolone, President LC16 Roma, ”We’re waiting for all you girls!!!!” – bättre start än så kan det ju inte bli.

En stor del av planeringen kan ses som en lektion i kulturskillnader. Där vi nordbor gärna vill boka och planera in i detalj, dröjde planerna från våra italienska systrar ända in i det sista, och dagarna innan avresa var en lång Messenger-dialog, där allt utom planer för vårt gemensamma program avhandlades. Vi visste i alla fall innan vi träffades att vi förutom passionen för LC även delade passionen för pins.

LC106 har den fantastiska lyxen att kunna åka till Rom med en personlig guide då vår Karin kan allt om staden och dess historia. Resan var en guidad tur ”deluxe”, där Karin tog oss från sevärdhet till sevärdhet, och stegmätarna slog i taket. Planen på ett stopp för kaffe/glass/Prosecco per sevärdhet höll inte speciellt länge. Vi gjorde dock vårt bästa för att kompensera vid en trevlig drinkbar ett stenkast från Piazza Navona.

Programmet tillsammans med våra italienska systrar började på Piazza Navona, och sedan tog de oss med till en restaurang, härligt avskild, så vi fick verkligen chansen att ”bara vara vi”. LC16 har idag bara 6 medlemmar, och med sena semestrar så slutade det med att de bara var två kvar till vårt möte, Martina och Sylvia. Martina är inte bara medlem i LC16, utan även LC Italiens weblady, och hon kandiderade i år till att bli weblady för LCI. Det gick inte vägen den här gången, men hon planerar redan att kandidera 2019 igen. Anna, som var den som vi började planeringen med hade, sent omsider, fått efterlängtad semester, och var bortrest på uppskjuten bröllopsresa.

Med 12 svenska systrar blev det förstås mest fokus på Rom, livet i Rom i allmänhet, och LC-livet i synnerhet. Rom är ju en makalös turistort, men vi fick veta att det på senare tid blivit svårare att bo i staden. När det gällde klubblivet, så var det härligt att höra tjejerna vara väldigt positiva – se sex medlemmarna ska snart bli åtta, då de har två inval på gång.

Vi fick lära oss att de har en annan struktur på sitt program. De har ett stort fokus på välgörenhet, den senaste tiden mycket kring jordbävningens offer. Vartannat möte, som är deras klubbmöte, används till att planera nästa möte, som i regel är ett event för insamling till välgörenhet.

Ett annat högaktuellt ämne var glutenfri pasta – något som man i Italiens såklart tagit på största allvar och forskat i 5 år för att få fram den bästa glutenfria pastan som går att få perfekt ”al dente”.

Självklart höll vi 3 minuter! Cecilia pratade om ett mycket aktuellt ämne, oavsett om man kommer från LC106 Skövde, eller LC16 Roma – balans i livet.

Som det så gärna blir vid internationella LC-mötes, så utbyttes såklart också pins och presenter. Efter middagen guidades vi genom Rom till Fontana di Trevi, vilket ju var det perfekta bakgrundsmotivet för gruppbilder. När vi sent tog farväl, vad det med utfästelser att ses på LCI 2018 i Haugesund.

”Sista natten med gänget” blev en kväll att skratta åt. Karin hade hittat en trevlig restaurant, och maten var god, med vad höll de på med? Somliga hade hunnit få in all sin mat och äta upp den innan systern bredvid hade fått in sin förrätt.

Som avslutning slog vi oss sedan ner i baren, granne med hotellet. Efter ett misslyckat försök att beställa en Kaffe Karlsson, gjorde vi ett försök att beställa 5 glas Prosecco. Efter 10 minuter kom en servitör, med vår servitris i släptåg och förklarade. ”I think it´s better you take a bottle” – det var inte läge att protestera.

Förutom härliga minnen fick LC106 också med sig ett par sköna kommentarer som kommer att leva vidare så länge ”Citatboken” existerar, och jag tror att samtliga tjejer kastade ett mynt i Fontana di Trevi, så det blir många återbesök.

In Friendship and Service,
LC106 Skövde