LC 16 i Amsterdam

LC 16 i Amsterdam

Torsdag 4/9
Klockan ringde kl. 03.00 och kroppen var helt inställd på att kliva upp. Resan mot Amsterdam hade börjat! Vi hämtade upp våra eLCor som var nyvakna, förväntansfulla och nyfikna. Årets resa var hemlig så endast vi i resekommittén visste.

Vi anlände till Arlanda kl. 06.30, solen värmde och det var en fin morgon. Äntligen dags att avslöja resmålet! Planet gick på utsatt tid och vid 10.00 landande vi i ett soligt och mycket varmt Amsterdam.

LC16 gruppen

Efter incheckning åkte vi in till centrum och åt en efterlängtad lunch. Solen gassade och det var skönt att vara på plats. Under lunchen passade vi även på att fira Sara som dagen till ära fyllde 45 år. Givetvis överlämnades paket under skönsång. Nog vele jaren, Sara! Efter lunchen åkte några tillbaka till hotellet för lite vila medan några stannade kvar och strosade bland marknader, trånga gränder och mysiga uteserveringar.

På kvällen träffade vi LC49 Amsterdam. De hade bokat bord på Strand Zuid. Den ligger mellan mässhallen Amsterdam RAI och Beatrixpark och kan skryta med över 2000 m2 konstgjort strandområde. Det var varmt och fint ute så det var ett perfekt val av restaurang. Vi pratade, minglade och hade det riktigt trevligt. Vi berättade för varandra vilka aktiviteter vi har i respektive klubb, hur ofta vi träffas och vilka Charity projekt vi skänker pengar till. Vi inspirerade varandra och gav varandra tips på hur man kan arbeta med att dra in pengar till klubben och arbeta med olika projekt. Vi överlämnade gåvor till LC49 Amsterdam och bjöd dem även på middagen.

lc16 gåva

Efter restaurangbesöket gick vi en sväng i området och köpte glass. Så klart cyklade tjejerna. Det är nästintill obligatoriskt att cykla i denna stad. Tjejerna förklarade att det nästan är en överlevnadsfråga. Det finns inte många parkeringar och det är väldigt dyrt med parkeringsavgifter. Ur miljösynpunkt är det ju fantastiskt att man använder cykel i sin vardag. Vi var rörande överens att vi haft en trevlig kväll och att vi lärt känna nya vänner. Vi påpekade flera gånger att de är varmt välkomna till Sverige och Falun.

Fredag 5/9
Vi vaknade alla utvilade på hotell Meininger. Hotellet serverade en bra frukost och efter den så begav vi oss in till centrala Amsterdam.

lc16 båt

Vi började vår dag med en sightseeingtur med kanalbåt. Ett måste när man är i Amsterdam. Därefter gick vi en kort promenad genom Red Light District. Efter lunchen begav vi oss i olika konstellationer på jakt efter lite shopping. Amsterdam har mycket bra shopping men även bra torghandel. Flera av oss besökte området ”the 9 streets”. Där blandas små boutiquer med mysiga caféer och kanalarena med dess vackra broar förgyller området ytterligare. Väl värt ett besök.

lc16 sigt

På kvällen var det dags för Fifteen, en väldigt modern restaurang ägd av Jamie Oliver. Vi var mycket nöjda med besöket. Restaurangen hade en ruffig känsla med lyxig karaktär.  Många var trötta efter den långa dagen och begav sig hemåt medan några gick vidare. Vi hittade snabbt ett mysigt hak där vi kunde njuta av en drink innan hemgång.

Lördag 6/9
I Amsterdam bor det ca 800 000 personer och det finns drygt 1 miljon cyklar. Överallt susar de förbi i världens fart och man får verkligen se upp. Tanken var att även vi skulle ta oss en tur men då regnet hängde i luften så ändrade vi planerna.  Istället blev det möte på hotellet där vi fick tid att diskutera kommande verksamhetsår, årets kommittéer, Riksmötet i Sunne mm.

Eftermiddagen ägnades åt olika aktiviteter. Ett gäng åkte till Heineken Experience vilket verkligen var en upplevelse. Vi fick lära oss allt man bör veta om öl och givetvis fick vi provsmaka. Ett tips: öl ska drickas i stora klunkar, allt för att undvika en besk underton. Vi gjorde så gott vi kunde!

För en del stod shopping på programmet och Amsterdam levererade verkligen. Tror de flesta av oss kom hem med en liten (eller stor) påse. Några hann även med att besöka tulpanmarknaden. Marknaden är unik eftersom all handel sker på flytande pråmar på kanalen Singel. Vi ser fram emot resultatet i vår.

Vad gör man när man inte har något bord bokat in för lördagens middag? Man ber receptionen om hjälp. Sagt och gjort, samtalet slutade med en bokad restaurang ett antal spårvagnsstationer ifrån centrum och nattklubbarna på Rembrant plein. När vi väl hittade dit så visade det sig vara en liten kvarterskrog som serverade tapas. Efter att ha avslöjat vart vi kom ifrån fick vi en förundrad fråga hur vi hittat dit? När vi berättade att hotellet rekommenderat dem så kom snabbt nästa fråga: -Vilket hotell? De var med andra ord väldigt förundrade över hur 13 svenskor hamnat på deras lilla tapasrestaurang. Kvällen började med Sangria och därefter följde en middag med tapas, paella och annan god dryck.

Några av oss testade därefter Amsterdams nattliv. Även det kan rekommenderas. De flesta kloka åkte därefter taxi hem medan några mindre kloka valde nattbussen vilket resulterade i sightseeing runt HELA Amsterdam typ….

Söndag 7/9
Under söndagen flanerade vi runt på Schiphol Amsterdam Airport som är en extremt stor flygplats. De sista presenterna inhandlades innan vi klev på planet hem till Sverige igen. Vid 23.30-tiden var vi hemma i Falun. Trötta men nöjda efter en härlig helg tillsammans!
LC 16 Falun