LC34 Södertälje i Bryssel

LC34 Södertälje i Bryssel

En känd Elca från distrikt 11 sa – “LC tar inte tid, utan ger tid”. Detta är något som vi som åkte till Bryssel i glad LC-anda är benägna att hålla med om. När de flesta vårstressar som mest hade vi i LC34 bokat in oss på att besöka LC Bryssel på deras AGM och få se Bryssel från ett nytt perspektiv. Väl hemkomna hade vi energi över att ta hand om allt och lite till som stått still när vi var borta.

Det finns bara en negativ sak och det är att vi inte ens hann landa innan vi ville åka igen…

Fredagen den 27 lyfte 13 förväntansfulla Elcor med Bryssels Airlines. En har precis blivit past, men en gång Elca, alltid Elca. Med på resan var också en elva veckor gammal knodd och det fanns många hjälpande händer att tillgå.

Våra två reseledare Freddie och Emma hade gjort en minutiös planering och efter incheckning på hotellet och ombyte, så möttes vi upp av fyra fantastiska tjejer från LC-klubbar i Bryssel-området: Silviane, Catherine, Isabelle och Kristel. De ville visa oss “sitt Bryssel” och pratade och skrattade när de delade med sig av sevärdheterna. Bland annat är det många som inte känner till att det finns en kvinnlig motsvarighet till den kända statyn Manneken Pis (kissande pojken). Så vi valde att tittade på “Janneken Pis” (kissande flickan). Våra guider hade förebeställt mat och ett vinpaket på en traditionell belgisk restaurang. Menyn var “typiskt belgisk” fick vi lära oss med friterad ost till förrätt, kycklinggryta till varmrätt och en lyxig chokladpudding till efterrätt. En rolig kombination som kanske inte hade varit det självklara valet om vi läst menyn själva, men det är ju det som är fördelen med insider tips. Vi fick en härlig kväll med många glada skratt och berättelser. De som ville hängde även med på en krogrunda till de hetaste ställena.

På lördagen fanns lite tid att se sig runt i staden – vissa hittade den pyttelilla “Manneken Pis” –  innan vi tog tåget till Landen och Orsmaal där vi deltog i AGM-lunchen tillsammans med många nyvunna vänner. I en underbar tegellada från förr med fantastisk atmosfär hölls mötet med alla belgiska klubbar representerade. Av våra nyfunna LC-vänner från gårdagen så valdes Isabell till vice riksordförande och Kristel till “News lady”. Ny riksordförande blev Gaetane Meilleur. Det bjöds på en liten show av bin som syftar på årets valspråk: Be a busy bee. Nästa RO:s valspråk: join’n’enjoy! Några i LC 34 förstår lite franska och två har fördelen av att bott i Holland så lite kunde vi tillgodogöra oss av allt som sas under AGM:et, men det som inte undgick någon var den uppsluppna välkomnande stämningen. Det kändes som att de var hedrade av att vi åkt hela vägen för att just vara på deras AGM. Och vi var i vår tur helt fascinerade över hur man kan byta mellan två språk mitt i meningen. Hela AGM:et hölls nämligen växelvis mellan Flamländska och Franska. Vi åt en smarrig buffet, promotade LCI Helsingborg och skapade många nya kontakter i LC-anda.

Den kvällen blev det grodlår och seafood för de flesta, även om vi var rätt mätta efter lunchen…

På söndagsförmiddagen gick vi på en gourmetrunda i Marolles tillsammans med den belgiske guiden Werner. Han lät oss veta hemligheter och historia om denna spännande stadsdel och hade också med sig smakprov på diverse godsaker såsom körsbärsaperitif, belgisk choklad, kakor, blodkorv, rökt sill, fläsksylta och sjösniglar. Kanske hade man inte provat på allt detta om man inte blivit bjuden på det…

På eftermiddagen hade vi blivit inbjudna av Rina, fd riksordförande i Belgien, att komma på en fördrink. Vi tog metron hem till henne och blev fantastiskt överraskade av denna kvinna. Inte bara bodde hon i ett underbart hus, vi blev dessutom serverade goda aperitifer av hennes tre fina tonårssöner och mycket väl mottagna på alla sätt. Rina själv arbetar med ekonomin i sitt och makens företag som också finns i samma hus. Hon är numera “pastare” men plockar russinen ur kakan och försöker åka på så många arrangemang som möjligt. Rina kommer till LCI i Helsingborg i sommar!

Som om inte denna gästfrihet räckte skjutsade hon oss allihop till vårt nästa möte: restaurangbesök tillsammans med Jan Frydman, trevlig och belevad EU-anställd och bosatt i Bryssel sedan 16 år. Vi åt en fantastisk middag med oxfilecarpaccio och torskrygg medan han berättade om sitt spännande arbete med internationellt utbyte av varor mellan EU-länder och utomstående länder. Vi vet betydligt mer om EU och hur det fungerar nu och vi fick lite mer förståelse allihop för alla regler som sätts upp.

Sista kvällen åkte alla hem och packade för att orka upp tidigt.

På måndagen bar det väg hem igen och på flygplatsen passade de flesta på att SHOPPA loss det man inte hunnit innan. Planet var dessutom lite försenat så vissa kanske hann köpa mer än de tänkt…

Väl hemma konstaterade vi att vi var fulla av ny energi av alla möten med härliga människor och att vi måste göra om detta! Snart!

In friendship
LC 34, Södertälje