Nummerklubbsmöte

Torsdagen den 2 mars 2017 var dagen D då det skulle ske ett efterlängtat nummerklubbsmöte. Sverige och Danmark.

LC94 Höllviken och LC94 Lyngby/Søllerød skulle mötas. Svenska Höllviken-klubben hade fått en formel inbjudan till Lyngby/Søllerøds födelsedagsfirande.

På Göteborgs MTM tidigare i år hade våra svenska tjejer funnit de danska och börjat bolla idéer med att faktiskt få till ett möte under våren. Sagt och gjort.

9 svenskor begav sig med tåg och höga förväntningar över bron redan på eftermiddagen. Start med ett glas vin och hygge och uppvärmning för att sedan bege oss till Rambla bar där kvällen skulle fortsätta. Från Sverige var vi som närvarade; Camilla Glantz, Sara Gasslander, Caroline Hansson-Gladh, Kajsa Larsson, Linda Olsson, Jeanette Hornbeck, Åsa Ramlid och gästerna Caroline Hansen och Malin Hettinger som faktiskt under kvällen skulle bli invald.

Ett varmt välkomnande med kramar, cava och mingel. Närvarande från Danmark var Inger, Klara, Mette, Marlene G och Marlene F, Maria, Charlotte G, Charlotte G, Nina och Saska. Kändes efter minuter som vi både kände varandra och hade träffats hur många gånger som helst. En bra bordsplacering, varannan svensk, varannan dansk och pinutbyte och sedan var vi igång!

Bettina från Venligboerne föreläste för oss en dryg timme. Venligboerne, http://www.venligboerne.org är en organisation som hjälper flyktingar när de kommer till Danmark. Bettina är en stark profil med intensiva dagar. Politikerna gör inget i denna fråga som är högst aktuell idag, ja både i Sverige och i Danmark faktiskt.

Venligboerne er en bevægelse – eller et koncept kan man kalde det. (Opstartet Juni 2013) Det betyder, at der ikke er en forening eller anden form for formel organisation bag den efterhånden landsdækkende bevægelse.

I takt med at Venligboerne voksede drastisk valgte Venligboernes stifter, Merete Bonde Pilgaard i januar 2015 at spørge, i første omgang Søren Bredal og Jens Guldsmed-Thomsen, om hjælp til at fastholde de oprindelige værdier og tanker med Venligboerne, men også for at sikre at regler og rammer blev overholdt som nedenfor beskrevet. I dag udgøres dette arbejde af Merete Bonde Pilgaard og Søren Bredal.

Denne sammensætning har været kaldt “daglig ledelse” – et bedre ord er måske venlig guidning – det handler blot om at være opmærksom på om tonen, værdierne og rammer overholdes. Det har også været gruppens fokus at fastholde motivationen og glæden ved at være Venligbo blandt de mange tusinde medlemmer.

Mycket intressant och vi fick en hjälpande hand-känsla och ska se vad vi svenskar kan göra framåt. Venligboerne finns ju faktiskt i fler länder än Danmark.

Efter föreläsning och bensträckare var det dags för presentationsrunda. Underbart med spridda ställe att bo på, jobb av olika slag och medlemmar från bara ett år till svenska Jeanettes 16 år. Tänk vad LC faktiskt innebär. Varje klubb fick också presentera sig och dess innebörd. Danska ordförande Klara och svenska Åsa, härliga ord. Åsa överlämnade även gåvor, en svensk tradition; spettkaka och mousserande vin. Vi har ungefär lika många medlemmar i varje klubb (16 stycken) och såklart samma värderingar. Friendship and service. LC94 Höllviken passade ju även på att välja in Malin. Nytt tillskott som vi är så glada för!

Sen serverades det fantastiska Tapas och ett glas rosé. Fantastiska smaker och trevliga samtalsämne. Vissa hade lättare för språket än andra. En del föredrog engelskan också faktiskt.

Möte och tre minuter från både Danmark och Sverige. Danska Charlotte började, berättade om vad vi tidsmässigt gör i livet. Hur ofta vi äter, jobbar, går på toaletten osv… i livet ligger vi totalt sätt minst i sängen. Och Charlotte och hennes ”käreste” skulle nu köpa ny säng, och med facit av kortast tid i sängen, varför då lägga så mycket tid på att köpa en ny egentligen?

Sen var det svenska Jeanette. Jeanette erkände sig vara en Danskofil, hon gillar Danmark och får en positiv känsla redan på bron. Hon jämförde våra laster och våra uttryck, svenskar mot danskar. I ett försök att prata danska som övergick sakta i en norsk accent. Vi är så lika men ändå så olika. Med bara tjugo minuters mellanrum men olika länder.

En annan tradition i Danmark är att läsa Brevet, i brevet har ansvarig läst igenom andra danska klubbars medlemsbrev. Hittat gobitar, trevliga möte och händelser men framförallt hur många gånger ens egen klubb, LC94 Lyngby/Søllerød blivit omnämnd av andra klubbar. Mycket kul tradition tyckte vi svenskar.

Kaffe och Konekage fick avsluta detta fantastiska födelsedagskalas och varma tillställning. En Konekage är ett stort danskt wienerbörd i form av en kvinna. Glasyr och socker pryder.

Tåg mot Sverige i natten, nöjda och glada har vi bestämt oss för att göra detta igen. Snart!

Nya bekantskaper och en känsla i magen sa vi alla att detta är ett av de bästa mötena nånsin.

Vid pennan, Linda Olsson, Suppleant för LC94 Höllviken