Nummerklubbsutbyte med LC13 Bologna

Torsdagen den 20:e april var det äntligen dags för vår resa till Italien för att träffa vår systerklubb LC13 Bologna.

Trots att jag under flera månaders tid haft kontakt med en av tjejerna i Bologna-klubben för att planera vår resa så undrade jag hur det skulle bli när vi väl kom fram och skulle ses. Vad tyckte de andra tjejerna i deras klubb – var de glada att vi skulle komma och besöka dem? Vad hade de förberett för oss? Det fick vi genast svar på när vi anlände till vårt B&B och överraskades av vin, bakverk och jordgubbar tillsammans med ett brev de varit och lämnat till oss. Vilket välkomnande!

Efter en snabb power walk i solen var det dags att byta om till kvällens middag och möte med LC13 Bologna.

Vi började mötet med att LC13 Bolognas ordförande Elena tände vänskapens ljus. Hon läste upp ändamålet med Ladies Circle på italienska och jag fick läsa motsvarande på engelska. Det var inte exakt samma formulering som vi är vana vid att höra men andemeningen var densamma.

Efter att vi hade tänt vänskapens ljus började jag med att tacka för gåvorna som väntat på oss när vi kom och sa att vi var väldigt glada över att få hälsa på dem i Bologna och att vi kände oss väldigt välkomna. Vi lämnade över ett antal presenter vi hade med oss från Sverige till klubben. Ett ljus, en anteckningsbok och penna med LC-emblem på samt en påse med svenska godsaker – en massa olika sorters godis, Grännaknäcke, Kalles kaviar, drömmar och Absolut vodka. Vi fick även en gåva från dem i form av en fin tavla med motiv från Bologna.

Vi påbörjade sedan en presentationsrunda av våra klubbar och våra medlemmar. Elena inledde och berättade om hur de startade sin klubb för 1 år sedan. Nästan alla medlemmar har respektive i Round Table så de kände varandra sedan innan och bestämde sig för att starta en egen LC-klubb. Då Elenas man är ordförande för hela Round Table Italien reser de mycket och går på diverse RT-arrangemang.

Vi presenterade oss själva och berättade om vår klubb och våra aktiviteter samt om Ladies Circle Sverige. De var väldigt imponerade av hur många klubbar och medlemmar vi har i Sverige!

Maya från LC13 Bologna höll i 3 minuter och berättade om vad LC betyder för henne som är deras tema. Några av tjejerna i Bolognaklubben fick kämpa lite med engelskan, men våran Lotta imponerade med sin italienska och vi lyckades ändå kommunicera på ett väldigt bra sätt. Det blev en trevlig kväll med många skratt och när vi gick hem kändes det redan som vi hade ett gäng nya italienska vänner.

Fredagen spenderade vi på egen hand med sightseeing, shopping och en lång lunch i solen med smarrig pasta och bubbel. På fredag kväll var det sedan dags att åter träffa våra italienska vänner för en kväll med mat, musik och trevligt sällskap. De hade även med sig några vänner och RT-bröder för kvällen. Till middag blev vi bjudna på inte mindre än två omgångar antipasto och två olika pastarätter. Eftersom en tjej i Bolognaklubben fyllde år blev det även tårta till efterrätt. Vi passade på att bidra med lite svensk kultur i form av vodkashots till alla med tillhörande ”Helan går”.

På lördag förmiddag fick vi skjuts av två tjejer från Bolognaklubben när vi åkte iväg till en outlet för lite shopping. Efteråt åt vi lunch i stan och sedan skulle en tjej som heter Valeria visa vägen till en kyrka som heter Basilica de Santo Stefano som vi gärna ville se. På vägen dit öppnade hon plötsligt en port som visade sig gå till ett av stadens absolut äldsta hus där ett nätverk som Round Table Bologna är med i har sin lokal. Det var en fantastisk byggnad med vackra målade tak och utsikt över Bolognas symbol – de två tornen. En kock höll precis på att förbereda kvällens middag för 100 personer. Mest nyfikna blev vi såklart på rummet med det runda bordet där kvinnor inte fick gå in…

På söndagen var det dags att åka hem. Efter att ha landat på Landvetter avslutade vi resan i klassisk LC13-stil nämligen i minibuss med schlager på högsta volym och ett gäng tjejer som skrålade med för full hals!

Efter den här helgen känner jag mig glad och tacksam över att få vara en del av en sådan fantastisk organisation som Ladies Circle. Trots att vi aldrig tidigare mött tjejerna i LC13 Bologna kändes det så hjärtligt och självklart från första stund när vi sågs och vilket varmt välkomnande vi fick! Nu hoppas vi att de snart kommer på besök till Sverige så vi får möjlighet att ge dem samma varma välkomnade!

Vid pennan:
Anna Bjuhr Ågren, ordförande LC13 Jönköping 2016/2017