Reseberättelse för LC110 Götheborgs resa till Island 2013

Reseberättelse för LC110 Götheborgs resa till Island 2013

Äntligen, äntligen blev det dags att komma iväg! LC110 har haft ett fantastiskt år där vi förutom trevliga möten, motiverade, engagerade medlemmar och ett rejält jävlaranamma lyckats fördubbla vårt medlemsantal. Kronan på verket blev vår Islandsresa, något vi drömt om och planerat ända sedan kickoffen i augusti 2012. I svinottan fredagen den 16 augusti var det dags att styra mot Landvetter och fakirflighten till Reykjavik.

Upprinnelsen till resmålet är att 20% (!) av medlemmarna i klubben är isländskor i exil. Gudbjörg och Brynja hade i egenskap av resekommitté engagerat hela släkten för att göra en oförglömlig, och billig, resa. 6 tjejer sågs över en välbehövlig latte på Landvetter och möttes några timmar senare på Keflavik av välkomstkommittén i form av en picnickorg full av isländska specialiteter och en nysemestrad Gudbjörg.

I lånade bilar for vi sedan till den blå lagunen där vi efter isländsk fika (yum!) sänkte oss ner i de varma källorna. Lermasken som lagunen bjöd på testades med varierande resultat…

Resan fortsatte sedan in till Reykjavik för lite lunch (fantastisk fisk!) och shopping. En tur till Reykjaviks magnifika kyrka hanns också med och vi enades om att det nog var här Hen bor.

Möte med LC 3 Island

En av resans höjdpunkter var fredagens middag med LC3 Reykjavik. Gudrun bjöd på kycklingsallad och höll 3 minuter för oss om LC Island. På Island finns 11 klubbar, varav 3 i Reykjavik. LC1 ligger i Akureyri och det är där som LCI-konferensen 2015 ska hållas.
Planen var sedan att göra ”Reykjavik by night”, men givet att de flesta av oss gått upp före kl 04 på morgonen och att tidsskillnaden på två timmar gör att nattklubbarna öppnar långt efter läggdags blev det istället avfärd mot Gudbjörgs mammas lägenhet och Brynjas svärföräldrars hus för en date med kudden.

På lördag förmiddag sammanstrålade vi igen för avfärd mot ”the golden circle”, dvs sevärdheterna Tingvellir, Gullfoss och Geysir. Tingvellir är den plats där det isländska folket samlats i århundraden för att hålla ting, stifta lagar och skipa rättvisa. Det är också en geologiskt mycket intressant plats mitt emellan den nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattan och den djupa ravinen uppstod genom en förkastning någon gång i forntiden. Sprickbildningen är fortfarande aktiv och utvidgar sig närmare 5 mm varje år. Naturen här är verkligen fantastisk och att solen strålade den här lördagen gjorde ju inte saken sämre!

Tingvellir

Geysir är en av Islands gejsrar och ligger i ett geotermiskt område där flertalet gejsrar finns. Geysir är numera inaktiv men Strokkur strax intill erupterar var 3:e till 5:e minut och det kokande vattnet kan nå en höjd på 20 meter. Det var verkligen fascinerande att stå och kika ner i hålet och veta att det är jordens glödande inre som skapar fenomenet.
Gullfoss är ett enormt vattenfall, fallhöjden är över 30 m i två steg. Råger kan se fram emot skatten vid regnbågens slut…

Gullfoss! Emma, Magdalena, Linda, Malin, Gudbjörg, Jenny

Efter denna riktiga turistsväng styrde vi bilarna mot Brynjas svärföräldrars sommarhus. Vilket ställe! Milsvidd utsikt med orörd natur, knappt ett träd i sikte och vulkaner i fonden. (Viktig isländsk scoutkunskap: om du går vilse i skogen och inte hittar ut så res dig upp.) Brynja grillade lammlår och vi frossade taxfreegodis och Amarone innan det var dags för dopp i badtunnan som Brynjas svärfar värmt till 40 grader. Eftersom utetemperaturen kl 22 var ca 8 grader var det bäst att hålla sig under ytan…Även söndagen innehöll fantastiska sevärdheter, först i form av en strand på sydkusten täckt av svarta stenar och med lunnefåglar häckande på klipporna som reste sig ur vrålande vågor. De flesta fick nog lite extra bagagevikt med härifrån…

Efter lunchstopp i Brynjas föräldrars sommarhus  fortsatte vi sedan till vattenfall och glaciär  innan vi återvände till Reykjavik för middag på Gudbjörgs pappas frus restaurang i hamnen.

Lunchstopp vid sommarhuset Fell

Strax efter midnatt gick planet tillbaka till Sverige och vid femtiden på morgonen landade ett trött men nöjt gäng åter på Landvetter. Vilken toppenkickoff!

Island är ett fascinerande land och på våra få dygn hann vi bara skrapa på ytan av allt som finns att se. Våra suveräna guider Brynja och Gudbjörg såg till att vi fick se och uppleva mer än man som turist normalt får, och vi känner oss nu alldeles extra taggade inför LCI-konferensen 2015 i Akureyri då vi ska få se ännu mer! Vi rekommenderar alla att ta chansen att genom LCI uppleva Island och allt det har att erbjuda!

Med vänliga hälsningar, Magdalena Hellgren LC110 Götheborg Terra Nova