Reseberättelse från Grönland

Vi unnade oss lite sovmorgon med siktet inställt på att äta frukost kl 09 för att sedan styra kosan mot Elise, en för oss mycket välkänd reseplanerare, som har haft ett himla sjå med att få till alla aktiviteter för alla kunskapstörstiga LC:or. Vår valsafari hade ramlat mellan stolarna så det var med stor spänning vi väntade in informationen om vi skulle få en båt eller inte…det fick vi!!

Med lyckliga steg så började vi utforska Nuuk, här bor ca 18000 så det känns mer som en by än en huvudstad. Även vi föll för de underbara sälskinnshandskarna så kontokorten plockades fram o shoppingen kickades igång …det gick ganska fort att avverka affärerna, ca 10 st utanför köpcentrat och lika många till på köpcentrat.

LC NUUK_Symbol

Det fanns flera grönlänska designers, det mest kända märket ”Isaksen Design”, fanns i många butiker på Grönland. En mycket använd symbol som finns i allt på kläder, skyltar och som här i LC Nuuks pinn.

Den är en rundad kniv med äggen neråt och handtag överst, som används vid t.ex. sälslakt.

När shoppingturen gick mot sitt slut tog vi en vända ner mot havet. Det var en dimmig dag och vädret kan svänga väldigt snabbt på Grönland.
Små isberg guppade i vattnet.

Grönland

Vid hamnade vi på ett trevligt museum i gen gamla hamnen. Där ett par kvinnor satt och broderade de vackra stövlarna som ingår i nationaldräkten – ett tidskrävande hantverk!

Boots

Kunskapen att göra de här avancerade hantverket som krävs för att göra en nationaldräkt har nästan gått förlorat i de yngre generationerna. Därför arbetar man nu aktivt med att föra kunskapen vidare till de yngre så att hantverket inte ska dö ut.

Till lunch så vankades det kött, vi besökte restaurangen The Bones, där gick vegetarianerna loss på salladsbuffén och vi andra mumsade kött. Grönland bjöd oss på mycket bra mat många gånger om.
Kl 15 så var det dags för den utlovade LC-stafetten, tröjor fanns med i ”Goodiebagen” vid registreringen för landsmötet så alla var rustade till vad vi trodde var stafett. Men det visade sig vara en tipspromenad runt byn så de svenska springsugna LC:orna drog iväg och var tillbaka på 15 min.  Det som tog längst tid var att skriva ner svaren på frågorna, Grönländska är ett svårt språk med mycket låååånga ord. Då vi var så snabba på tipspromenaden, och självklart hade alla rätt, fanns det tid för att vila fötterna lite och ladda inför kvällens aktiviteter.

Laddade med värdinnegåvor från Sverige och hög förväntan så delades vi upp på ca 20 st ”homeparties”. Temat för kvällen var Kaffemik – en grönländsk social sammankomst, man öppnar helt enkelt upp sitt hem för andra människor och bjuder på kaffe och tilltugg, så startades det och har nu utvecklats till en fest som varar större delen av dagen/kvällen. På vår Kaffemik så bjöds det b la på valgryta, skaldjur, myskoxe-burgare. Valgryta var väldigt speciellt, det smakade lite som lever och hade en mörkfärg som viltkött och lite trådigkonsistens. Kanske inte det bästa men kul att ha provat.

En trevlig sammankomst med intressanta människor och historier som avrundades med fest på konferenshotellet.

Trötta och mätta av både god mat och dryck samt fylld av alla nya intryck som nya människor ger så somnade vi även sött denna kväll, ännu en fin dag på Grönland går till sitt slut.

Karin Olén, LC 142