Reseberättelse: LC125 Stockholm-City i Lettland

Reseberättelse: LC125 Stockholm-City i Lettland

LC125 Stockholm-City har under många år haft en årlig tradition att resa till Sandhamn den sista helgen i september. Det har alltid varit mycket trevligt med god uppslutning från klubben men i år kände vi att det var dags för någonting nytt. Vi ville utforska nya resemål men framför allt så ville vi vidga vår LC-sfär. Resan startade på torsdag kväll med spontan middag ute på Arlanda för vidare färd mot Riga. Trots en del stressande under dagen, nästan glömda pass och annat som hör livet till så var det som bortblåst när vi väl möttes. Tre svarta lyxbilar väntade på oss för transfer till Jūrmala och Baltic Beach Hotel för lite SPA-mys med klubben.

Hotellet ligger vid Majori beach, en 32 km lång, långgrund sandstrand som lockat badgäster sedan sent 1800-tal. Under dagen hann vi med långa promenader längs stranden, träning och inte minst behandlingar på det fantastiska Spa som finns på hotellet.  Det var saltrum för inre rekreation, ångbastu med citrusdoftande ånga, exotiska duschar med fågelkvitter och monsunregn, vedeldad bastu, bubbelpooler, hamam skrubbande och lermuddande. Vi såg minst tio år yngre ut när vi på kvällen avnjöt en femrätters middag i deras Caviar Club restaurant.

lc125

Så kom äntligen lördagen vi sett fram emot så länge då vi skulle få knyta nya bekantskaper. Inte minst med härliga tjejer men även med nya traditioner och seder. Ordförande Evija Erele och tjejer från LC2 Riga-City mötte upp oss på Albert Hotel för en härlig promenad mot gamla stan, solen sken och Riga bjöd på en härlig höstdag. På marknadsplatsen i gamla stan hölls en höstmarknad med oändligt med stoppade korvar, stickade mössor och allt annat som kan tänkas finnas på en tillställning som denna. På scenen dansades det folkdanser i traditionella folkdräkter och det var lätt att ryckas med i den glada atmosfären.

På Valtera Restorāns avnjöt vi en trerätters meny med traditionell lettisk mat. Tjejerna hade ordnad ett chambre séparée där vi berättade lite om oss själva och om våra klubbar. Vi kunde i lugn och ro ägna oss till presentutdelning och byte av pins. Jag tror att vi alla kände en tacksamhet och ödmjukhet för den klubbgemenskap och den starka organisation vi har i Sverige när deras RO Inga Hraptoviča berättade att de endast har arton medlemmar i hela Lettland. LC125 Stockholm-City har tjugo medlemmar. För närvarande har Lettland tre klubbar och alla håller till i Riga. Inga fortsatte med att berättade om deras pin och vad den symboliserar. Mitten av cirkeln innehåller ozolzīme som symboliserar tidens gång, medan ozolzīmes fasetter återspeglar de fyra årstiderna, och var och en av dessa tre månader.

lc125b

Med fyllda magar och fyllda hjärtan fortsatte vår tur efter lunch till en utställning av lettiska smycken. Timmarna går fort när man har roligt och det var nu dags att ta sig tillbaka till hotellet för lite piff inför kvällen. Några valde att shoppa på vägen hemåt och andra hann med ett litet besök vid Svenskporten.

Väl tillbaka på hotellet hann vi avnjuta en fördrink i deras Skybar med en hänförande utsikt över Riga innan LC2 Riga-City hämtade upp oss igen för en middag i gamla stan. God mat, dans och mycket trevligt sällskap hölls oss varma till långt in på småtimmarna. En del av oss letade sig vidare till en nattklubb som var lite utöver det vanliga med blombeklätt tak och härligt rosa inredning. Vi tackade LC2 Riga-City för en fantastisk dag och kväll och somnade nog allihopa med ett leende på läpparna.

// Mimmi Härdeman  LC125 Stockholm-City