Reseberättelser LCI, Home party

Reseberättelser LCI, Home party

Resa i Livingstones fotspår-Homeparty

Efter förhandlingarna på fredagen var det dags för Homeparty. Vi var många som väntade på avsatt tid för att få komma iväg på Homeparty. Bussarna skulle avgå från Hotell Radisson Blu i Lusaka 17.30 och under en längre stund rådde stor förvirring om bussnummer, homepartyvärdar och vart de skulle avgå. Som sista grupp och ca 2.5 timmar senare än planerat anlände vi till Julie som var värdinna för vårt partaj

Vi var en grupp som enligt homeparty-info skulle vara närmare 20 stycken men slutligen blev ca 10, bl.a. ett holländskt tangent-par, en maltesisk tjej, en brittiska, och 4 svenskor. Vi inbjöds direkt att dansa traditionella zambiska danser med 3 tjejer som spelade trummor och dansade för oss, att få till rätta knycken med höften var svårt men alla gjorde vi så gott vi kunde.

Julie var en tjej som var past-medlem i en av Lusakaklubbarna, hennes man var gammal RT-kille och berättade om sitt liv som national president och deras resor runt om i världen.

Till middagen dukades upp en salig blandning av mat från jordens alla hörn: Sushi, grillad kyckling, sallad, köttbullar, oliver, mozarella, tapas, italiensk skinka. You name it, det mesta var representerat på buffén. Till det drack vi den lokala ölen: Moosi alt. Castle beer och vin fanns både rött och vitt. Till efterrätt serverades vi goda äpple- och chokladkakor.

Tiden gick fort och det blev kort om tid för att lära känna varandra mer ingående. Snart var det dags att åka till reunion-festen inne vid Protea Hotellet!

Jag bodde gemensamt med Ulrika Sjöholm-Andersson från LC2 hos Magdalena Olsson som är bosatt i Lusaka och sammanstrålade sedan med henne, jag var i ärlighetens namn rätt trött efter dagen och vi tog oss snart hemåt efter att vi träffats igen utanför nattklubben.

Att resa till Afrika för första gången och att få uppleva denna kontinent med Zambia som bas har varit jättespännande, jag och Ulrika fick möjligheten att resa både till Botswana och Zimbabwe, se elefanter, krokodiler och flodhästar samt de mäktiga Viktoriafallen.

Jag är väldigt glad och tacksam för att vi med vårt medlemskap i Ladies Circle kunnat göra denna resa möjlig.
Av Åsa Hasselblad Larsson LC9 Landskrona

 

Höftrullningar och trummor

Vi landade i Lusaka på lördagen den 16/8 runt lunch och fick redan då känna på att ingen stressar i onödan. Det tog ett tag att fylla i tillståndet för att ta sig in i landet och köa med alla andra resenärer.

När vi väl fått våra väskor var det dags att be ge sig in i terminalens väntsal för att invänta eLcor från Island, GB och Tyskland bl.a.

Vi skulle göra sällskap till Livingstone för att under 4 dagar utforska Viktoriafallet och Livingston med omnejd.

Dessa dagar blev mycket intensiva och händelserika med safari i Botswana, båttur i solnedgången, en tidigt soluppgång vid fallen samt besök i Mukuni byn och stadsvandring.

Invigningen var trevlig och alltid lika kul att se alla vackra eLcor i sina färggranna kläder. Att byta pins var ett måste och något man gjorde under hela LCI-mötet men mest på välkomstfesten. Fredagens möte var ungefär som jag mindes från Oulu 2002, lite långdraget och segt ibland, men intressant också. Det var kul att få medverka när det var några länder som blev fullvärdiga medlemmar.

På fredagkvällen var det äntligen dags för Home Party som brukar var en höjdpunkt under LCI där man får se hur de bor i landet du besöker som i detta fall var Zambia.

När vi till sist kom till Home Partyt efter en lång väntan så spelande afrikanska trummor inbjudande. Det var det en fantastisk upplevelse som jag delade med nya vänner från olika delar av Världen. Vi fick en lektion i afrikansk dans med tillhörande höftrull. Det var en utmaning att med de afrikanska tjejerna som förebild rulla höfterna under den stjärnklara himlen.

Konceptet Home Party är en perfekt form för att i mindre grupper lära känna nya vänner. Jag hade trevligt sällskap av finskor och Israeliskor b.la.

Finnskorna Ktri och Pia med de Israeliska tjejerna samt vår värdinna för kvällen.

Mitt finska ursprung kom till nytta och jag pratade mer finska under denna vistelse än jag gjort de senaste fem åren tillsammans.

Att utbyta erfarenheter och slutligen konstatera att vi är mer lika än olika är en aktivitet som blir naturlig i denna form av möten. Att senare överenskomma gemensamma välgörenhetsprojekt kommer som en naturlig det. Bring the World together… på riktigt.
Av Nina Lindbom, LC 23 Eskilstuna