Största/minsta LC klubb

Största/minsta LC klubb

Inför höstens rekryteringskampanj har jag pratat med nuvarande största respektive minsta LC klubb för att höra vad som gjort att det blivit så. 

Vad är det bästa med att vara få medlemar i klubben?  Idealet för oss i Leksand/Rättvik 156  är att vara 10-12 medlemmar och inte 4 som vi för närvarande är.
Av olika anledningar så har vi krympt och det sista året har vi inte varit särskilt aktiva på varken aktiviteter eller att rekrytera nya medlemmar. Nu till hösten hoppas vi på att få in 4 nya och till våren kanske ytterligare 2.

Har ni alltid varit en liten klubb?  Nej, många i vår klubb föll för ålders strecket och vi har varit dåliga på att fylla på.

Hur ser ni på medlemsrekryteringen till klubben? Som tidigare svar så har vi varit dåliga på den fronten och förstår nu vikten av att man måste fylla på med personer av olika åldrar så inte alla slutar samtidigt så har vi inte haft det i vår klubb. Vår  klubb chartrades 2002 och många av medlemmarna var då i samma ålder.

Hur många ser ni som den optimala klubbantalet?
10-12 st.

Ser ni några svårigheter med att vara få?
Vi vill inte vara så få som vi är idag utan målet är 10-12 medlemmar. Nackdelen är om någon/några får förhinder då blir mötet inställt.

Christina Joon, LC 156 Leksand/Rättvik

Vad är det bästa med att vara många medlemar i klubben? Det bästa med att vara en så stor klubb är att det alltid blir massor med glada LC:or att prata med vid varje träff! Varje träff blir som ett mindre mingelparty! Dessutom finns det alltid många nära LC:or till hands när något händer – vi gläds med varandra och vi finns där alltid för varandra och stöttar när något händer.

Har ni alltid varit en stor klubb? LC104 Kungsbacka var tidigare en klubb med ett stabilt antal medlemmar på runt 12 personer. Runt 2011 var det dock ett gäng som lämnade klubben pga 45-årsregeln och vi såg även framför oss ytterligare ett gäng på 7 medlemmar som kommer att lämna oss 2014 pga samma regel. Det skulle innebära att det bli väldigt få medlemmar kvar. Vi började då se oss om efter nya potentiella LC:or som skulle kunna passa bra in i vår klubb. Vi satte upp mål om antal gäster per medlem för att få alla till att hjälpa till med att hitta nya medlemmar och under senaste året har vi även försökt jobba aktivt för att visa oss utåt och på så sätt sprida information om att vi finns och hitta nya medlemmar via detta. Exempel på detta är vårt deltagande i Kungsbackas julmarknad 2012, där vi delade ut information om oss själva och dessutom tjänade rejält med pengar till charity! Vi har även skickat in underlag för en artikel om oss själva och vårt charity arbete till en lokaltidning, för att ytterligare sprida information om vilka vi är och vad vi gör.

Har ni något maxantal eller kan ni tänka er att bli större? Vi är nu 18 medlemmar, vilket är det största någonsin för LC104. Sedan 2011 har vi fått 4 stycken nya LC:or, men också hela 7 stycken transfers till vår klubb! Jättekul! Tack vare detta är vi nu Sveriges största LC klubb. Våra nya medlemmar har vi bl.a. fått via tipps från personer som vetat om oss och som känt lämpliga nya eLCor som t.ex. kommit som nyinflyttade till Kungsbacka utan lokalt kontaktnät. Då är LC vara ett kanontillfälle att skapa nya kontakter!

Ser ni några svårigheter med att vara många? Vi stänger inte dörren helt för nya medlemmar, men naturligtvis är det en balans mot att klubben skall fungera som en bra, sammansvetsad grupp, vilket blir en större utmaning med större grupp. En stor grupp innebär även att vi får tänkt till lite extra när det gälle aktiviteter – både med tanke på att alla ska få plats på aktiviteten samt att vi kan hålla vårt möte på ett bra ställe där alla får plats att umgås och äta gott. Det är inte alla som kan få runt 20 personer på mat en vardagskväll…
Eftersom vi vet att vi kommer att tappa helt stort antal medlemmar pga. 45-
årsregeln nästa år, fortsätter vi dock att bjuda in potentiella LC:or för framtiden. Vi vill gärna att de skall komma med oss på några möten och förstå vad LC går ut på innan eventuellt medlemskap är aktuellt, så det kommer att stämma bra i tid tills att vi tappar några av nuvarande medlemmar.
Maria Ramstedt LC 104