Teaparty med gamla och nya eLCor när LC52 Borlänge firade 50-årsjubileum.

Teaparty med gamla och nya eLCor när LC52 Borlänge firade 50-årsjubileum.

Den 12 mars i år slog LC52 Borlänge på den stora trumman när klubben firade 50 år med dekadent Teparty a´ la Alice i Underlandet.

Borlänge 50 år - 1Som relativt ny eLCa är det svårt att förstå vilken historia denna klubb bär med sig. Men efter att ha närvarat vid ett LC-jubileum så förstår vi så mycket mer vad Ladies Circle har att erbjuda, inte bara just nu, utan även för framtiden! Resan mot vårt 50-års jubileum började ungefär för ett halvår sedan då klubbens festkommitté satte igång med planeringen. Hur kan vi locka flera olika generationer till en och samma tillställning där flera inte ens bor kvar i staden? Ska det vara en tillställning där man får ta med sig sin respektive, eller ska det bara vara en fest för oss eLCor? Ska vi bjuda in hela distriktet? Tänka side by side? Frågorna var många och idéerna likaså, men till slut bestämde vi oss. Det skulle bli en dagtillställning med lyxig afternoontea och bubbelbar. Till det la vi på ”Alice i underlandet” som festtema med ”The mad hatter” i åtanke.

Borlänge 50 år - 2När temat väl var satt bestämde vi oss snabbt för en lämplig lokal och så tog vi beslutet att ”bara” bjuda in alla som varit med i LC52 Borlänge genom tiderna, dvs. bara damer, inga respektive. Dresscoden var given. Den lilla svarta och hatt! Mötet innan evenemanget sattes till ”Pysselkväll” då vi i klubben tillverkade egna hattar.

Mer om dekorationerna och själva temat på festen kan läsas om på www.pimpit.se, en blogg som drivs av två medlemmar i LC52 Borlänge.

Av ca 80 inbjudna var det 50 personer som tackade ja och dök upp på tillställningen. De äldsta kom först och de yngsta PM:arna kom inom den akademiska kvarten dvs. sist.

Borlänge 50 år - 3Efter en ”Drink me!”-välkomstdrink blev alla ombedda att sätta sig till bords för att bli serverade te och ta för sig från det magnifika afternoon-tea buffébordet som vi alla aktiva 13 medlemmar i Borlänge-klubben varit med och bakat till. Över 500 bakelser och snittar fanns till förfogande.

I bubbelbaren, där det fanns Champagne, Cremant, Cava och alkoholfri Prosecco, var det Champagnen som tog slut först. Vi hade underskattat alla PM:are, Champagne skulle det minsann vara!

Festkommittén hade i förväg bett de 5 olika LC-generationerna att säga några ord om sin tid och ”klubb”. Det var fantastiskt att höra deras berättelser och inse att mycket är sig likt än idag, men också hur mycket tiderna faktiskt har förändrats. Framförallt lyftes det fram att de blivit vänner för livet tack vare Ladies Circle.

Borlänge 50 år - 4Kalaspinglorna (ca 1971-1981).
Den första generationens eLCor skickade upp Elsbeth Henriksson och Maud Zedendahl på scen och de berättade om sin högtidliga Charter som kom att ske på Hotell Brage den 12 mars 1966 för, på dagen exakt för 50 år sedan. De tackade framförallt en av deras medlemmar skattejuristen Birgitta Melander för att klubben kom att bildas i Borlänge. De satte igång med stor entusiasm och fasta punkter var egoföredrag och ”Någon om något” som kunde vara allt från serier, musik, diskussionsämnen till dikter. Möten Kalaspinglorna mindes speciellt var skidturer, cykelturer, helgutflykter till Sälen, picknickmöten i Frostbrunnsdalen (belägen i Borlänge) med kyckling och vin. Kalaspinglorna avslutade sitt tal med att berätta att trots att åren gått och krämpor uppstår, så är de innanför skalet precis desamma som för 50 år sedan. De träffas fortfarande en gång i månaden och har roligt tillsammans, sammansvetsade i en stark gemenskap och med en sann vänskap. För det är vad LC gett dem och det är vad de hoppas att alla andra upplever.

Borlänge 50 år - 5Laurorna (ca 1981-1989)
Barbro Platin berättade om att de hade hemma-hos möten varannan tisdag på sin tid. De började med att ha ett program för året där de ibland gick iväg på studiebesök och ibland tog hem någon som fick berätta något. De hade även ”Någon om något” och ”3 minuter”. Barbro berättade om sitt arbete med att få eLCor att sluta röka. Hon satte upp klistermärken på speglar som sedan inte gick att få bort. Samma eLCa var även den som såg till att det blev rökförbud på Sveriges inrikesflyg. De hade många fina traditioner, såsom familjejulgransplundring på Buskåker (en gästgivargård i Borlänge) där männen inte syntes så mycket ”de satt mest och drack öl”, de åkte till fjällen, hade utbyten med nordiska klubbar. Det var många blöta fester, varje 40-åring firades. Under denna tid var det 40 år som var sista året man fick vara med i klubben, men de förstod att 40 snart skulle bli en högre siffra. Nu idag ses Laurerna en gång i månaden oh har trevligt. De har även en gemensam aktiesparklubb där de pratar om vad som går bra och vad som går dåligt. När de tjänat mycket har de rest till många destinationer såsom London, Berlin, Island, Madeira m.fl. Någon gång tjänade de så bra så att även gubbarna fick följa med.

Avecerna (1990-1997)
Carin Ericsson berättade att hon flyttat till Borlänge från Småland och var med i klubben mellan åren 1984-1994 och hur detta blev en fantastisk öppning för henne i staden. En annan, Agneta Almgren Gustafsson, har flyttat till Örebro och var så glad över att få träffa sina ”klubbisar” som hon inte sett på 20 år.

Borlänge 50 år - 6Aperitiferna (1997-2008)
Talare Monica Sandbacka berättade om att här skedde ett skifte då de runt 1994 började skicka mail istället för att sända ut brev för att kalla till möten. Aperitiferna ordnade under sin LC-tid många temafester. Det var raggarfester, punkfester, medeltidstema, Rambo-tema, Indisk afton, spökfest, sambafest och mycket mer. De åkte på studiebesök och vissa gjorde lite mer djupare intryck, deras besök på ett munkkloster i Sala till exempel. Där fick de sitta med på en högmässa och minns särskilt munkarnas bruna mössor och hur de gick iväg i ett långt led när allt var klart, som på film.

De berättade även om sin speciella kultur, att de inte fick klaga och gnälla vilket gjorde att de gjorde en hel del ”jobbiga saker”. Såsom att tälta på Hellmans ö med både småbarn och män. Men denna kultur gjorde även att de utvecklades enormt. Aperitiftalaren avslutade med att säga att hon alltid ansett att eLCor har lite extra kvalitéer. Men efter att blivit inbjuden på denna tillställning tyckte hon nivån höjts ytterligare. (Det tackar vi för)

PM Ladies (2008-2014)
Anna Bengtsson började sitt tal med att ta en Groupie vilket gjorde att de absolut inte kändes som +45:are. De delade även med sig av en massa fina minnen, bland annat om en kväll då de anonymt skulle skriva några saker om var och en som sedan samlades i ett varsitt kuvert. Kuvertet var tillskrynklat för det hade fått följa med under alla dessa år och tittas på då och då.

Borlänge 50 år - 8

Avslutningsvis fick Jenny Rehn, nu aktiv i klubben, ta till orda. Men hennes tal och lite om hur det är i vår klubb får den som är intresserad av lyssna till själv.

Här finns hela talet på vår FB-sida! https://www.facebook.com/lc52borlange/?fref=ts

 

Självklart började vi mötet med att tända vänskapens ljus och vi avslutade med 3 minuter där nuvarande eLCan Cajsa Hagberg berättade om hur det var att växa upp som barn till en eLCa.

Vi anordnade även ett lotteri där hela vinstsumman går till vårt lokala Charityprojekt, Majblomman i Borlänge.

Eftermiddagen blev en ljuvlig tillställning som firades med glädje, skratt och tårar. Och en massa bubbel!

Borlänge 50 år - 9// Vice ordförande, Jessica Engström, LC52 Borlänge