Tidlös Elegans – Hannes garderob

Till hösten kommer en ny bok som handlar om exklusivt, spännande modehistoria – vintage fast på riktigt. Det är unikt med en stor, flera decennier lång dräktkavalkad som tillhör en och samma person. Kläder tillhörande Ladies Circle Sveriges grundare.

Sedan sextio års tid, ja till och med lite längre, bor det en både spirituell och elegant 92 årig dam i Laholm. Hon heter Hanne, änka efter Svend Bögh Andersen, arkitekt i Laholm under många års tid. Hanne och hennes familj levde ett intressant liv och bland vännerna fanns de stora danska formgivarna, Finn Juul, paret Le Klint, Hans Wegner, Arne Jacobsen (”alla de stora kanonerna”, berättar Hanne.) och konstnärerna i Halmstadgruppen och många andra kända konstnärer. Hanne var färgkonsulent, utbildad på Kunstakademien i Köpenhamn.

Hanne var den som introducerade föreningen Ladies Circle i Sverige i slutet av 1940-talet. Hon är även LC´s första hedersmedlem. Hanne har levt ett intensivt och spännande liv och ett av hennes stora intressen har varit kläder och mode. Hon använder fortfarande alla sina plagg, de som hon köpte mellan 1949-85!

Författaren Christina Lindvall-Nordin, som är konsthistoriker och fd museichef insåg för länge sedan det unika med klädsamlingen. Under 18 års tid arbetade hon nästan enbart med mode på Kulturen i Lund och hennes lic-avhandling handlade om smink och mode. Under ett års tid har hon intervjuat Hanne och valt ut plagg till boken. Tack vare kontakter med bland annat Camilla Thulin, designmuseerna i Köpenhamn och Helsingfors har hon fått fram spännande fakta kring de olika klädskaparna som har lämnat sina spår i Hannes välfyllda garderober. Det finns kläder från Dior, Luisa Spagnoli, NK, Marimekko, Maud Fredin Fredholm, Frank Usher m fl kända modehus – och skapare.

Modefotograf Anna Mårtensson i Stockholm har tagit de fina bilderna och dessutom ingår dokumentära bilder i boken. Det kommer med all säkerhet att bli en eftersökt bok eftersom det är så ”inne” med äldre fina kläder, så kallade ”vintagekläder”.
Det är spännande modehistoria som snart blir tillgänglig för alla genom boken ”Tidlös elegans – Hannes garderob”. Boken lanseras den 24 oktober under evenemanget ”Ladies Evening” i Laholms Rådhus.

Se även www.tidloselegans.se.