Tolerans

malin A

Malin Arenius är en minst sagt aktiv eLCa.
Hon valdes in 2000 och är medlem i LC 106 Skövde. 

Hon har hunnit med att 2003 vara Distriktsordförande i distrikt 10, 2008 var hon riksordförande i LCS och 2010 valdes hon till president för Ladies circle internatonall.

På riksmötet i Lycksele -13 fick hon utmärkelsen hedersmedlem för sitt engagemang inom LC, både lokalt och globalt. 

Vad intressant det var att reflektera lite över detta ”hjärta”. Tolerans är ett begrepp som är svårt att definiera, så jag utgår från den beskrivning vi har i vår matrikel, och speciellt fokusera på delen om ”frihet i tankar och åsikter”. En påminnelse om hur vi beskriver Tolerans inom LC:

”Systrar inom LC är ödmjuka och respektfulla och välkomnar därmed frihet i tankar och åsikter”

Allt oftare kan jag höra mig själv säga ”man kan inte alltid vara överens, ibland får man komma överens om att man inte är överens”.

Första gången jag sa så var i LCI-styrelsen, och det är också i det LC-forumet jag vid flera olika tillfällen upplevt att vi haft olika åsikter, och att vi också kunnat säga det, och där vi tolererat varandras åsikter. Detta efter ganska hetsiga diskussioner. När jag sedan försökte erinra mig tillfällen i min lokala klubb där jag känt så, kunde jag inte med lätthet komma på något exempel. Då har jag i och för sig bortsett från (helt oviktiga) frågan om vi ska samlas på Sandtorget eller ”Brända tomten”.

Detta får mig att koppla an till ett ämne som vi diskuterat många gånger inom LC Sverige – mångfald. Mångfald är något som kommer naturligt i en internationell styrelse, men inte i en lokal klubb. Personligen tror jag att ökad mångfald skulle berika vår organisation mycket, och kanske skulle det få oss att verkligen få tillämpa den tolerans vi uttrycker att vi har.

Hur kan vi göra detta då? Kanske lite oftare bjuda med en gäst som du tror skulle vara lite ”jobbig”. Jag misstänker nämligen att de allra flesta gångerna vi bjuder in gäster, som vi ser som potentiella medlemmar, är det en ”kanonskön tjej som skulle passa jättebra i vår klubb”. Jag säger inte att vi ska leta konflikter, men så länge vi bjuder in tjejer, med vilka vi alltid delar tanke och åsikt, riskerar vi att missa mycket. En gäst måste ju inte heller vara en potentiell medlem.

Eller varför inte boka in programpunkter, med organisationer eller personer som vi tror har andra åsikter än rådande i klubben.

Kanske är det bara så att vi är försiktiga med att ta upp frågor, där vi kan tänkas ha olika åsikter, och att vi egentligen inte har så högt i tak, som vi skulle kunna?

Jag har som ni förstår inga svar, men tycker att det finns några intressanta frågor att fundera över.

Vi tog i alla fall ett stort steg i min västgötska klubb precis – vi valde in en tjej med ursprung från Östergötland. Än så länge handlar det inte om vad hon säger, utan snarare om hur…ni skulle höra henne säga ”gardiner”.

Yours in Friendship and Service,
Malin Arenius